Ursprungsfolk på march för miljön

Ursprungsfolk från hela Peru tågade genom Lima på måndagen för att försvara moder jord och lägga fram förslag för att bromsa klimatförändringarna. En delegation besökte också FN för att framföra sina krav.

Med slagord som "La tierra no se vende, la tierra se defiende" (Jorden ska inte säljas, jorden ska försvaras) tågade hundratals representanter för Peru:s olika ursprungsfolk genom huvudstaden Lima på måndagen.

Demonstrationen inföll på ursprungsfolkens kampdag, den 12 oktober och var en del av en global manifestation för att skydda jorden, som pågår under hela veckan. Demonstrationen började med en ceremoni för att tacka moder jord.

Latinamerikas ursprungsfolk har länge lämpat för att man den 12 oktober ska fira deras kamp mot det koloniala förtrycket istället för Columbus ankomst till Latinamerika. I Peru kallas dagen officiellt "dia de la raza" (ras-dagen) men efter ett bifall i landets parlament återstår nu bara presidentens godkännande för att dagen ska börja kallas ursprungsfolkens kampdag även officiellt.

Miguel PalacínFör Miguel Palacín, peruan och ordförande för CAOI, en samarbetsorganisation för ursprungsfolken i de andinska länderna, är den 12 oktober en viktig dag. Kanske framförallt efter de prövningar som ursprungsfolksrörelsen i Peru gått igenom det senaste året, med manifestationerna i Bagua i juni, där 30 människor dödades som allvarligaste händelsen.

- Det här är en dag för att minnas de svåra stunderna men också för att blicka framåt. Nu går vi från motstånd till handling, för att förändra det här samhället, säger han.

Frågan om den globala miljön är livsviktig för Sydamerikas ursprungsfolk.

- Vi ska sprida budskapet om att vi inte får skada något som ger oss mat och liv, förklarar Miguel Palacín.

Samtidigt som hundratals demonstrerade på gatorna i Lima togs en delegation med representanter från Peru:s ursprungsfolk emot av representanter för FN i Peru. Organisationerna lämnade fram sitt förslag till hur jordens miljö ska kunna räddas. Feliciana Amado Chávez, kvinnosekreterare i organisationen CONACAMI var en av medlemmarna i delegationen.

- De tog emot oss väl och lovade att skicka vidare dokumentet till USA. De sade också att de också arbetar för miljön och att vi ska fortsätta hålla en dialog, berättar hon.

Feliciana Amado ChávezTrots det är hon inte nöjd med mötet. Delegationen fick inga konkreta svar på sina krav som bland annat gick ut på att stoppa gruv- och oljeindustri som förstör miljön, och att de globala finansiella institutionerna slutar att finansiera  projekt som utvinner naturresurser på ett sätt som förstör Amazonas.

- Jag är desillusionerad. De gav inga löften förutom att vi ska fortsätta hålla en dialog, säger Feliciana Amado Chávez.

Text och foto: Johanna Kvarnsell