Uribe vill tala om konflikt med Ecuador

Efter några veckor av stegrande missnöje mellan Ecuador och Colombia sade Colombias president Álvaro Uribe på fredagen att han vill föra en dialog med grannlandet. Sedan Ecuadors president Rafael Correa på lördagen tackat ja till initiativet väcks nu hopp om en mer vänskaplig ton mellan länderna.

- I en kreativ och konstruktiv dialog ska vi lyssna på Ecuadors problem och föra fram våra egna. Allt med syftet att återupprätta vår relation, sade Àlvaro Uribe, samtidigt som han också bad om ursäkt för den militära attack som är anledningen till att de båda länderna för tillfället inte har några diplomatiska relationer med varandra.

För snart ett och ett halvt år sedan bröt Ecuador relationerna med Colombia efter att grannlandet attackerat gerrillan FARC:s läger på Ecuadors sida av gränsen. Sedan dess har relationen mellan de båda presidenterna varit mycket frostig. En frostighet som har eskalerat under den senaste månaden, av flera anledningar.

Colombia är missnöjt med de importtullar som Ecuador under året har satt upp mot colombianska varor för att förbättra sin egen handelsbalans. Ecuador å andra sidan har stämt in i protestkören mot att Colombia i veckan skrivit på ett avtal som tillåter USA att använda militärbaser i landet för att bekämpa droger och terrorism.

Men den kanske allvarligaste sprickan mellan länderna just nu kommer sig av att Colombia under den senast månaden har anklagat Ecuadors president Rafael Correa för att ha tagit emot kampanjpengar från FARC. I mitten av juli gick Colombia ut med en video där den högt uppsatta FARC-ledaren "Mono Jojoy" talade om hur gerillan gett pengar till Correas valkampanj. Några veckor senare dök en förmodad dagbok från den mördade FARC-ledaren Raul Reyes upp och även där talades det om band till Correa och hans regering.

Rafael Correa har kategoriskt nekat till alla band till FARC och anser att de senaste veckornas händelser är en smutskastningskampanj från den colombianska regeringens sida. I veckan gick också FARC ut och sade att de inte har bidragit med pengar till Correas valkampanj eftersom de inte ens känner honom.

I sitt radioprogram på lördagen sade Correa sig vara villig att tala med Uribe, men inte utan villkor. Correa har i fem punkter talat om vad han förväntar sig av sin colombianska kollega för att relationerna ska återupptas. Bland annat vill han att Colombia lämnar ut all information om attacken på ecuadorianskt territorium i mars 2008.

Johanna Kvarnsell