TV-komiker ny president i Guatemala

Den konservative Jimmy Morales, från partiet FCN Nación, har vunnit den andra omgången i Guatemalas presidentval med 67 procent. Hans motkandidat Sandra Torres, från det socialdemokratiska partiet UNE, fick drygt 32 procent av rösterna.

Morales försprång var stort redan på söndagskvällen i den första prognosen från Guatemalas valmyndighet (TSE) och Torres erkände sig besegrad vid en presskonferens innan den officiella rösträkningen var färdig.

Jämfört med tidigare val så var stödet för vinnaren Morales ovanligt högt bland de röstande (år 2011 vann Otto Pérez Molina presidentvalet med 54 procent och år 2007 vann Alvaro Colom med 53 procent). Valdeltagande var dock lågt i den avgörande presidentvalsomgången och bara 56 procent av de inskrivna väljarna deltog i valet. 

Starkt stöd
Stödet för Morales var tydlig förankrat i nästan hela landet och Torres fick bara majoritet i två av Guatemalas 22 län, Quiché och Alta Verapaz. Befolkningen i dessa två län är till majoriteten urfolk och siffrorna på fattigdom, undernäring och barnadödlighet är höga vilket kan ha gjort att väljarna där lockades mer av Torres och UNE:s fokus på stödprogram till fattiga familjer.

Morales är tidigare känd som buskiskomiker i TV där han som regel sysslat med lyteskomik och drivit med personer med härkomst i Mellanöstern, Afrika eller bland Guatemalas urfolk. De sista dagarna innan innan valet blev han också beskylld för att vara kvinnohatare av sin motkandidat Torres då han i en TV-debatt ryckte till sig en tidning som hon hade i handen. Att visa sig macho är dock inte nödvändigtvis något negativt i guatemalanska presidentvalskampanjer. Som exempel kan nämnas Alfonso Portillo (president 2000-2004) som i sin valkampanj aldrig stack under stol med att han hade skjutit ihjäl två personer i ett fyllebråk i Mexiko 1982.

Oklar agenda
Morales politiska program är väldigt sparsmakat och mycket lite är känt om den agenda han kommer att driva som president. Han har heller inte velat meddela vilka personer som kommer ingå i hans regering. Det senaste budet är att regeringsmedlemmarna kommer att presenteras den 25 december, ett datum som sammanfaller med höjdpunkten för julfirandet i Guatemala. Bland det som är känt kring hans politiska åsikter är att han motsätter sig homosexuella äktenskap, vill behålla abortförbudet, ser positivt på dödsstraffet, anser att det inte begicks något folkmord i Gutemala under 80-talet, samt tycker att Guatemalas statliga lärarkår bör övervakas via GPS för att se till att de verkligen befinner sig i undervisningslokalerna under skoltid.

”Ny och fräsch”
Kimy de León, medarbetare på den alternativa mediekanalen Prensa Comunitaria, kommenterade Morales framgång i den första valomgången för sju veckor sedan:

- Morales lyckades presentera sig som en ny och fräsch kandidat utan historia inom politiken, vilket var precis vad många väljare letade efter. Han lyckades utnyttja folks längtan efter förändring. Problemet är att väldigt få vet vad han egentligen står för eller vilka som står bakom honom. Det som åtestår nu är för folket att organisera sig på nytt och återta sina krav.

Text: Aron Lindblom, Diakonia

 

Läs mer:
Konservativ uppstickare vann första omgången i Guatemalas presidentval