Tusentals evakuerade efter vulkanutbrott i södra Chile

Vy över vulkanen Calbucos utbrott från Pueto Varas. Foto: Cedida/Wikiedia Commons

På onsdagseftermiddagen började röken och askan att bolma ur vulkanen Calbuco i närheten av städerna Puerto Montt och Puerto Varas i södra Chile. Över 4000 personer har hittills fått evakueras, flyg till södra Chile har ställts in, katastroftillstånd har utlysts och det varnas nu för att askmolnen kan komma att nå huvudstaden Santiago.

Uppdaterad version

Vulkanen Calbuco räknas till en av de tre farligaste vulkanerna av de 90 aktiva vulkaner som finns i Chile. Trots det har myndigheterna inte övervakat vulkanens aktivitet, enligt uppgifter till BBC Mundo från Alejandro Lagos, säkerhetsansvarig i regionen där vulkanen är belägen. För de chilenka myndigheterna kom vulkanens utbrott som en överraskning.

På torsdagsmorgonen uppgav Chiles inrikesminister under en presskonferens att 4750 personer evakuerats, samt att vulkanen haft ännu ett utbrott under natten mot torsdagen. Nattens utbrott uppges ha varit kraftigare än det första, och kraftigare än det utbrott som vulkanen Villarrica hade för några veckor sedan. Även då tvingades människor att evakuera och vulkanmateria gjorde vägar oframkomliga och vatten odrickbart.

Enligt chilenska myndigheter är det möjligt at vulkanen Calbuco får nya utbrott de kommande dagarna. Framför allt oroar man sig för att vulkanen ska spricka, då det skulle innebära att stora mängder lava och vulkanmateria väller ut.  

På flera platser i närheten av vulkanen Calbuco har både byggnader och landområden täckts av ett tjockt lager sandliknande vulkanmaterial. Det som nyss var frodig grönska ser nu mera ut som en dammig öken, hustak har fallit in och boende har flytt hals över huvud.

Vulkanen Calbuco innan utbrottet. Foto: Rodolfo Ditzel Lacoa/Wikimedia Commons
Vulkanen Calbuco innan utbrottet. Foto: Rodolfo Ditzel Lacoa/Wikimedia Commons

Experter på universitetet Universidad de Chile uppger till Emol.cl att vulkanens aska kan komma att nå så långt som till huvudstaden Santiago under fredagen. Dock kommer askan troligtvis att vara så högt upp i luften att den enbart påverkar flygtrafiken. Detta då askmålnen kan innehålla stenar.

Skolan har ställts in i de närliggande orterna runt Calbucovulkanen, munskydd delas ut till boende i städer som drabbas av askan och folk började redan i går eftermiddag att köa i butiker för att bunkra upp med vatten och mat, uppger tvkanalen TVN.

Även på andra sidan Anderna, i den argentinska turistorten Bariloche, har gatorna täckts av aska. Skolorna har ställts in och argentinska myndigheter uppmanar invånarna att hålla sig inomhus.

Text: Lisa Karlsson, Latinamerikagrupperna
Foto: Wikimedia Commons