Tufft för Colombias bönder trots strejk

Sedan den stora jordbruksstrejken i Colombia i augusti och september är det inte mycket som har förändrats i den colombianska jordbrukspolitiken. Billig majs, ris, potatis och mjölk fortsätter att strömma in i landet och bönderna har svårt att sälja sina produkter. Jordbrukaren Rosa Rivera berättar att många av hennes grannar har tvingats sälja sin mark och flytta.

Rosa Rivera sätter sig på en potatissäck utanför sitt hus i regionen Boyacá i centrala Colombia. Hon tittar på säcken och suckar:

- För tio år sedan sålde vi potatisen för dubbla priset mot idag. Och nu är ju allt vi måste köpa dyrare. Det är som att vi skänker bort potatisen.

Rosa Rivera och hennes familj odlar lite av varje; sallad, potatis och majs. För bara tre år sedan hade de tio anställda på sina odlingar. Idag har de fått säga upp allihop.

- De tio familjerna har inte någon inkomst längre, men vad skulle vi göra? Vi har ju knappt pengar så att det räcker till oss själva, säger Rosa Rivera.

José Rivera, Rosas pappa, berättar att familjen har skulder till banken. Precis som många andra familjer i trakten tog de lån när de köpte marken och när de investerade i jordbruket. Men nu är det omöjligt att få pengarna att räcka till för att betala skulderna. Eller ens till räntorna.

- Om vi får några oväntade kostnader är det kört för oss. Vi har inte råd med att något går sönder eller att någon skadar sig, säger José Rivera.

"Det går dåligt för alla bönder"

Många av grannarna har redan tvingats flytta. Antingen har de helt enkelt gett upp och flyttat till stan, eller så har bankerna kommit och beslagtagit deras mark för att de inte har kunnat betala sina skulder.

- Det går dåligt för alla bönder häromkring. Innan frihandelsavtalen gick det att sälja våra varor, men nu går det inte längre, säger José Rivera.

De avtal som har störst betydelse för Colombias bönder är avtalet med USA och avtalet med EU. Frihandelsavtalet med EU började gälla så sent som i augusti 2013, så vad effekterna av det blir är det ingen som vet ännu.

Avtalet med USA började gälla i maj 2012 och enligt en rapport från biståndsorganisationen Oxfam så har avtalet lett till att massor av mer mat importeras till Colombia. Under de första nio månaderna av frihandelsavtal ökade importen av ris från USA med 800 procent. Vit majs ökade med 60 procent och mjölk med nästan 80 procent.

Rosa Rivera och hennes familj var med och protesterade under jordbruksstrejken i augusti och september. När de spärrade av vägen i byn möttes de av våld från polisen. Rosa Rivera tittar ner i marken när hon berättar om hur det var:

- Vi såg hur blodet rann på gatorna. Det är sorgligt att veta att en del av oss till och med förlorade livet, bara för att vi krävde våra rättigheter.

Avbrutna förhandlingar

Efter några veckors strejker och demonstrationer över hela landet gick regeringen med på att förhandla med bonderörelserna. En ny jordbrukspolitik skulle förhandlas fram. Men nu, några månader senare, har förhandlingarna avbrutits. Bönderna och regeringen kan inte komma överens.

Rosa Rivera är besviken på den colombianska regeringen. Hon tycker att de borde investera i landsbygden och hjälpa bönderna, men i stället skriver de på frihandelsavtal och säger att det öppnar marknaderna.

- Hur ska vi exportera om det i andra länder är mycket billigare att producera? Det är lögn när regeringen säger att det är en möjlighet. Till och med kaffe och socker importeras ju nu. Jag är rädd att jordbruket i Colombia kommer att försvinna, säger Rosa Rivera.

Text: Kerstin Edquist, Frilansjournalist
Foto: Natalia Molina, Frilansfotograf