Toppmöte utan fördömande av Colombia

Den sydamerikanska unionen Unasur:s toppmöte i förra veckan blev inte den mardröm för Colombia som landet hade fruktat. Toppmötets slutdeklaration saknade det fördömande av det militära samarbetsavtalet mellan Colombia och USA som Venezuela, Ecuador och Bolivia hade hoppats på.

Bakgrunden är det omstridda avtalet för militärt samarbete som innebär att sju militärbaser på Colombianskt territorium upplåts åt USA. Enligt samarbetsparterna är motivet bakom avtalet en effektivare bekämpning av narkotikasmuggling och terrorism. Men ELN, en av de Colombianska gerillorna, hävdar att avtalet är ett första steg mot USA:s militärintervention av Venezuela, enligt den spanska nyhetsbyrån Efe. En analys som Venezuelas president Hugo Chávez verkar dela. På toppmötet uttryckte han att militärbaserna utgör ett hot mot Venezuela och hela regionen och tillade:

- Krigets vindar börjar blåsa.

Colombias president Alvaro Uribe närvarade inte vid toppmötet som ägde rum i Ecuador, då relationerna mellan Colombia och Ecuador varit frostiga sedan i fjol. I mars 2008 utförde den Colombianska militären en operation på Ecuadorianskt territorium, där ett gerillaläger bombades och Farc-ledaren Raúl Reyes dödades.

På toppmötet motsatte sig Brasilien och Argentina ett fördömande av Colombia, för att inte förvärra spänningarna ytterligare. Förmodligen också för att inte stöta bort Colombia från Unasur, en union som fortfarande befinner sig i sin linda. Istället kom man överens om ett extramöte med ländernas utrikes- och försvarsministrar den 28:e augusti för att diskutera vad avtalet med USA kommer att innebära för kontinenten. Extramötet kommer att äga rum i Barriloche, Argentina..

Hedersgäst på toppmötet var Honduras avsatte president Manuel Zelaya. De sydamerikanska ledarna gav unisont sitt stöd åt honom och deklarerade att de inte kommer att erkänna det kommande val som den av kuppmakarna tillsatte presidenten Roberto Micheletti planerar att hålla.

Lari Honkanen