Terroranklagade frigivna

*De tretton demonstranter som blev anhållna anklagade för terrorism i Suchitoto juli 2007, har frigivits. De sociala rörelserna jublar.*

Den 19 februari beslöt Suchitotos fredsdomstol att de terroranklagade skulle försättas på fri fot. Fallet var tidigare under allmänna åklagaren, som dock den 8 februari beslöt att de anhållna inte längre skulle anklagas för terrorism, men för offentlig oordning.

Därför tog fredsdomstolen över. Men den allmänna åklagaren dök inte upp på den givna tidpunkten för processen vilket ledde till, att fredsdomstolen frigav de anhållna på alla punkter.

De tretton personerna blev anhållna den andra juli i fjol för att de demonstrerade mot regeringens privatisering av vatten. Bland de anhållna var ledare för CRIPDES, en organisation som arbetar för social rättvisa.

Enligt organisationen är terrorlagen, som president Antonio Saca har tagit initiativ till, grundlagsstridig och har som ändamål att kriminalisera social protest.

Tidningen Diariocolatino uttalar också, är det inte en terroraktion att protestera mot privatisering av vatten; tvärtemot utför staten ett terrordåd i.o.m. att den privatiserar de livsviktiga dropparna. Detta kan medföra livsfara för hundratusentals personer, enligt tidningen.

_Erika Brenner_