Svensk bok om Uruguays diktatur nysläpps på spanska

Ana Luisa Valdés läser ur sin bok Er tid skall komma.

Som 19-åring var Ana Luisa Valdés en del av motståndsrörelsen mot Uruguays diktatur (1973-1985). Omvälvande upplevelser som förde henne till Sverige och som trettio år senare gav liv åt boken Er tid skall komma. Nu har boken även släppts där händelserna tog plats. Latinamerika.nu var med under releasen.

Ana Luisa Valdés föddes 1953 i Montevideo, Uruguay. Som ung var hon del av motståndsrörelsen mot diktaturen och satt även fängslad under fyra år på grund av sin politiska aktivism. När hon släpptes fri hamnade hon i Sverige där hon studerade till socialantropolog.

- När jag kom till Sverige ville många jag skulle skriva något, men jag var så ung och hade ingen distans till det som hänt. Den här boken är en hyllning till alla de som hjälpt mig och varit en del av den svåra tiden som varit, många vänner som gått bort, berättar Ana Luisa Valdés under boksläppet på Centro Cultural España i Montevideo nyligen.

I publiken sitter ett 60-tal personer, många är författarens personliga vänner. Och när Ana Luisa Valdés läser upp delar ur sin bok på spanska tåras många ögon.
- Jag sträckläste boken över en helg och grät flera gånger, berättar en man i publiken.

Ana Luisa Valdés kom till Sverige 1978 och hennes bok Er tid skall komma utgavs 2008. Nyligen kom som nämnt den spanska utgåvan; Su tiempa llegará.

- Jag skrev på svenska först, vilket också var ett sätt att distansera mig till det jag skrev om, berättar Ana Luisa Valdés.

Publikens blickar är fästa på scenen och Ana Maria Valdés läser delar ur sin bok med inlevelse. Mellan delarna stannar hon upp och gör utläggningar om innehållet. Det finns också fina stunder och anekdoter som gör att publiken ler och skrattar till med värme.

- Diktaturen var en svår tid för oss alla och ingen av oss kunde tro att det skulle komma ett sådant här arbete av det, berättar Ana Luisa Valdés.

Spanska kulturcentrumet i Uruguay livestreamade under eventet.
Hitta mer information om boken här.

Text och foto: Carin Emenius, Framtidsjorden