Stort stöd för ny konstitution

*Söndagens folkomröstning i Ecuador blev en stor seger för den nya konstitutionen och president Rafael Correa. Enligt de slutgiltiga resultaten fick ja-sidan hela 63,2 procent av rösterna och nej-sidan bara 28,6 medan drygt 7 procent röstade blankt.*

I vallokalen på Plaza Santo Domingo i Quito gick röstningen lugnt till enligt valförrättarna men många uteblev trots att röstningen var obligatorisk för stora delar av befolkningen.

- Nästan hälften av alla som vi väntade har fortfarande inte kommit, men det kan bero på att personregistret inte är uppdaterat och innehåller personer som redan avlidit, sa valförrättaren Angela Amoroso vid fyratiden på söndagen, knappt en timme innan vallokalen skulle stängas.

Angela Amoroso

Även om segern för ja-sidan var väntad blev den större än analytikerna förutspått. Den senaste tiden har kampanjerna från båda håll intensifierats och tagit sig nya uttryck. Medan ja-sidan tryckt upp en version av konstitutionen i form av tecknade serier där ecuadorianerna bekämpar det nyliberala monstret, har vanliga ecuadorianer mötts av förinspelade meddelanden med motargument från nej-sidan när hemtelefonen ringt.

På nej-sidan står, förutom katolska kyrkan med biskop Antonio Arregui i spetsen, också Guayaquils omtyckte borgmästare Jaime Nebot som är en av president Correas tuffaste motståndare. Därför har Correa i slutspurten inför valet lagt mycket energi på att ragga röster i det traditionellt mer liberala Guayaquil.

Willian Ruiz, 21 år, var en av många ecuadorianer som röstade ja med stora förhoppningar.

- Den här gången hoppas vi att det äntligen blir en förändring, konstitutionen har fött lite nytt hopp och kommer att innebära mycket när det gäller utbildning och hälsa. Ja, allting, sade han.

Willian Ruiz

Den anmärkningsvärt omfattande nya konstitutionen innehåller radikala sociala reformer som rätt till pension, gratis sjukvård och utbildning för alla ecuadorianer, ett större erkännande av Ecuadors ursprungsfolk och större omsorg om naturen. Den fortfarande obesvarade frågan är hur alla dessa kostsamma reformer ska finansieras och det har också varit nej-sidans starkaste argument. Martha Chiza, 26, tillhör dem som röstade nej på grund av bristerna i den ekonomiska politiken.

Martha Chiza

- Vi behöver fler investeringar. Vad ska vi göra när oljan tar slut? Större bidrag kommer inte att föra oss framåt, det hänger på var och en att skapa sig ett värdigt liv, sade hon.

Text och foto: _Malena Wåhlin_

Fakta

Den nya konstitutionen består av 425 paragrafer som reglerar hur staten ska styras och vilka rättigheter medborgarna har. Texten har tagits fram av en grundlagstiftande församling som nu är upplöst. Nu väntar ett omfattande arbete med att skriva om landets lagar så att de stämmer med konstitutionen. En lagstiftande församling, som ska fungera fram till nästa riksdagsval i maj 2009, kommer att utses. I februari 2009 hålls nästa presidentval.