Stark jordbävning i norra Chile

På torsdagen fick vanliga program ge plats för rapportering från katastrofområdena på chilensk tv. Foto: Lisa Karlsson

Ett jordskalv på 8,4 grader på richterskalan skakade om sju av Chiles 17 regioner under onsdagskvällen. Flera tsunamivågor har också registrerats efter skalvet och totalt evakuerades närmare 1 miljon människor. 10 personer har hittills rapporterats döda till följd av jordbävningen.

Jordskalvets epicentrum var utanför Illapel i regionen Coquimbo, cirka 40 mil norr om huvudstaden Santiago. Strax efter skalvet utlystes tsunamivarning längs hela Chiles kust och närmare 1 miljon människor tvingades att evakuera. Några timmar senare nådde tsunamivågor bland annat orterna Tongoy, La Serena och Con con.

På torsdagseftermiddagen lokal tid är hundratusentals människor fortsatt utan el och vatten, flera broar och vägar som skadats kraftigt av skalvet är fortsatt svårframkomliga och två av sjukhusen i regionen uppges ha fått allvarliga skador. Omkring 400 människor uppges ha förlorat siina hem och befinner sig nu på härbergen. 10 personer har rapporterats döda.

Starkaste skalvet i år 

Flera av de hårt drabbade områdena utsattes även för de kraftiga översvämningarna som innebar omfattande förstörelse i mars i år. För kustorterna som nu trasats sönder av tsunamin innebär förödelsen extra stora ekonomiska förluster då det under hela helgen skulle firats nationaldagsfirande i flera dessa. En högtid att likna med svensk midsommar och som står för flera månaders inkomst för många av arrangörerna och lokala invånare.

Skalvet var det starkase hittills i år som registrerats i Chile och det 6e mest omfattande som registrerats någonsin i Chiles historia. På torsdagseftermiddagen hade ett hundratal efterskalv registrerats, varav flera kraftiga.  

Text och foto: Lisa Karlsson, Latinamerikagrupperna