Seger för oppositionen i Venezuela

Oppositionen i Venezuela har gjort en brakseger i söndagens parlamentsval och kammat hem två tredjedelar av platserna i parlamentet. Även valdeltagandet uppges varit högt: 74,3 procent. 

När jag reste till Venezuela i början av 2005 var landet rött. Under mina sex veckor stötte jag inte på en enda person som inte lovordade den dåvarande presidenten Hugo Chavez och det han gjort för folket. Men redan året därpå var tongångarna andra. Nu hördes missnöjda röster – om än fortsatt enstaka. Bland mina vänner och bekanta i Venezuela har sedan dess flera svängt från anhängare till motståndare och vissa har valt att lämna Venezuela på grund av den politiskt komplicerade situationen som nu råder där.

I går söndag, 17 år efter att Hugo Chavez för första gången valdes till president i Venezuela, vann så oppositionen, La Mesa de la Unidad Democrática (MUD) en koalition av partier, en rungande seger i parlamentsvalet. MUD kommer nu ha makten att möblera om rejält på viktiga administrativa poster och även att driva igenom vissa lagförändringar.   

Osäker politisk situation

För den sittande presidenten, Nicolás Maduro, och partiet Partido Socialista Unido de Venezuela (PSUV) innebär valresultatet en komplicerad situation då Maduros mandatperiod löper fram till 2019 och han fram till dess kommer att tvingas styra landet utan majoritet i parlamentet.

Men presidenten har mer makt än parlamentet i Venezuela och Maduro ska inför valet ha sagt att han kommer att fortsätta regera ”med folket och med en allians av civila och militär” om hans parti skulle förlora valet. 

Vill få till folkomröstning

Samtidigt har MUD puffat för de vill utlysa en folkomröstning för att avsätta Maduro, frige politiska fångar (enligt MUD själva handlar det om ett 70-tal) och driva igenom en författningsreform. Men koalitionen är en långt ifrån enig grupp av politiker från hela 29 olika partier och det återstår att se om de kommer lyckas hålla ihop för att uppnå verkliga politiska förändringar.

Och oavsett vilket parti, eller koalition av partier, som kommer att styra landet i praktiken framöver så kommer det att bli tufft. Venezuela tampas med en hög inflation, arbetslöshet och en allt skralare statskassa till följd av bland annat sjunkande oljepriser.  

Text: Lisa Karlsson, Latinamerikagrupperna