Rousseff kan ställas inför riksrätt

I förra veckan inledde det brasilianska underhusets talman en process som kan ställa president Dilma Rousseff inför riksrätt. Talmannen Eduardo Cunha tillhör Dilma Rousseffs koalitionsparti PMDB och anklagas själv för att ha gömt undan mutpengar i Schweiz.

Dilma Rousseff anklagas för att ha fuskat med landets budget och manipulerat regeringens ekonomi.

Beslutet att en riksrättsprocess inleds meddelades på en presskonferens kort efter att det kommit ut att regeringspartiet PT skulle rösta emot Eduardo Cunha i underhusets etiska råd som utreder anklagelser om att han placerat mutpengar från det statliga oljebolaget Petrobras på schweiziska bankkonton. Uppgifterna har framkommit i vittnesmål från andra som utreds för Petrobras-skandalen - om misstänkt korruption och mutor inom oljebolaget.

Misstankar om överenskommelse

Att detta sker nu bekräftar misstankar som spridits i medier - att det har funnits en tyst överenskommelse mellan presidenten och Eduardo Cunha som förhindrat rättsliga förfaranden och som nu kan leda till att både Dilma Rousseff och Eduardo Cunha tvingas att avgå.

- Spelplanen har ändrats. Riksrättsprocessen kan leda till radikala ställningstaganden, inte bara i kongressen utan i samhället i stort. Förhoppningen är att det kommer att det kommer att leda till en ökad transparens och att alla korten läggs på bordet, säger Fernando Lattman-Weltman, professor i statsvetenskap vid Rio de Janeiros statliga universitet.

Han tillägger att han inte tror att Eduardo Cunha kommer att kunna sitta kvar och att han även riskerar fängelse. Eduardo Cunha har i utredningar av Petrobras korruptionsskandal hävdat att han inte har några utländska bankkonton. Den schweiziska justitiekanslern har dock skickat dokument till åklagare i Brasilien som visar att Eduardo Cunha har bankkonton i Schweiz.

Hur det kommer att gå för Dilma Rousseff är mer osäkert menar Fernando Lattman-Weltman. Det mest troliga resultatet är att hon kommer att sitta kvar efter en hård kamp med oppositionen, säger han, men tillägger att det också beror på hur allmänheten reagerar.

Säger sig vara oskyldig

För att en president ska kunna avsättas krävs två tredjedelars majoritet i underhuset. Då kan en riksrättsprocess inledas i senaten där det krävs att två tredjedelar av ledamöterna röstar mot presidenten för att hon ska tvingas avgå. Men allra först ska en kommitté med ledamöter från samtliga parlamentspartier studera om begäran om riskrätt är berättigad. Själv hävdar Dilma Rousseff att hon inte begått något brott.

En sittande president kan ställas inför riksrätt i fråga om brott som begåtts under innevarande mandatperiod. Riksrätt är en politisk process som skiljer sig från andra rättsprocesser. Fernando Collor de Mello som var Brasiliens president 1990-1992 ställdes inför riksrätt och avgick efter korruptionsanklagelser. Han blev av senaten fråntagen rätten att arbeta politiskt de följande åtta åren. Själva åtalet mot Fernando Collor de Mello lades dock ned i brist på bevis.

Påverkar ekonomin

En allvarlig konsekvens av de politiska striderna är deras inverkan på ekonomin. I Brasilien har ekonomin bromsat in rejält sedan 2014. Landets bruttonationalprodukt sjönk med 4,5 procentenheter under det tredje kvartalet i år jämfört med samma period förra året. Ekonomer räknas dock med en viss återhämtning under 2017.

Brasilien går igenom en av de värsta kriserna i landets historia. I oktober uppgick arbetslösheten i landet till 7,9 procent jämfört med 4,7 procent under samma månad 2014 och den årliga inflationen ligger på 10 procent. Politiskt kaos har förvärrat situationen och skapat en osäkerhet som lett till minskade investeringar, lägre konsumtion och begränsningar när det gäller kredittillgång. 

Text: Mario Osava/IPS