Risk för valfusk i El Salvador

*Allmänhetens möjlighet att kontrollera röstlängden inför lokal- och presidentvalen år 2009 stängdes igår efter att ha varit öppen under en månads tid. Kontrollen är ett försök att rena och uppdatera röstlängden som kritiseras för att innehålla både avlidna personer och dubbelregistreringar.*

Jämfört med befolkningsundersökningen som genomfördes under år 2007 innehåller röstlängden flera hundra tusen personer mer än vad den borde göra. Hur många som har kontrollerat röstlängden och hur många som kommer att tas ur den är ännu inte offentligt, men flera fall av felaktigheter har anmälts. Enligt många kritiker innebär problemen med röstlängden en öppning för valfusk. Det ryktas att det under senaste valet deltog personer från grannlandet Honduras, som för tio dollar och lunch ska ha transporterats till El Salvador för att rösta, med hjälp av röstlängdens brister. Detta utreddes dock aldrig och har inte bevisats.

*Hot, tvång och mutor*
Julio Martínez, valanalytiker och professor på Universidad Tecnológica i San Salvador, ser inte folk som kommer utifrån som en stor risk inför presidentvalet. Några personer från Honduras skulle inte göra stor skillnad, menar han. De skulle dock kunna bli en faktor i lokalvalen som kan avgöras med mycket små marginaler. Julio Martínez är även övertygad om att valfusk i bemärkelsen hot, tvång och mutor redan är i full gång och med all säkerhet kommer det att fortsätta och förvärras fram till valet.

- Vi såg det redan i juli när regeringspartiet ARENA samlade sina anhängare på nationalstadion i San Salvador. Samma dag kom rapporter om folk som tvingats av sina chefer att gå på evenemanget, med hot om avsked om de inte kom.

Ett annat exempel är lokala myndigheter som delat ut frön till invånarna för att stödja jordbruket, men där borgmästarna valt att endast ge fröpaketen till partiets sympatisörer. José Gómez, representant för byrådet i ett litet samhälle i regionen Cabañas, berättar att borgmästaren i hans kommun gjort just på detta sätt.

- För att få del av fröna låtsades jag stödja ARENA och gick på flera möten och lyssnade på dem fastän jag egentligen inte alls håller med dem. Men vi som bor i min by behövde ju fröna och på detta sätt lyckades vi få del av utdelningen. Det är förfärligt att man skall tvingas göra sådant för att få del av något som alla i samhället borde ha lika rätt till, oavsett politiska åsikter.

De som inte gick på mötena och som inte visade sympatier med regeringspartiet blev helt enkelt utan. Till vilken grad det kommer att förekomma valfusk i valen år 2009 återstår att se. Regeringen har genomfört en del åtgärder, varav uppdateringen av röstlängden är en, för att förbättra läget. De har även godkänt missioner från vissa internationella aktörer (däribland från EU) som officiella valobservatörer. Detta kan även bidra till mer demokratiskt säkra val under själva valdagarna, dock inte under kampanjen.

_Lisa Minell_

Fakta

Lokalval, val till den lagstiftande församlingen samt till det centralamerikanska parlamentet (PARLACEN) genomförs den 18 januari 2009. Presidentvalet hålls den 15 mars 2009 och står mellan de två huvudkandidaterna Rodrigo Ávila för högerpartiet ARENA och Mauricio Funes för vänsterpartiet FMLN.