Regeringens döva öron leder till hungerstrejk

Efter drygt tolv timmars demonstrationer förklarade 14 representanter för ursprungsfolken i Guatemala hungerstrejk. Detta efter att gruppen, som togs emot i presidentpalatset vid 17-tiden på måndagskvällen, inför döva öron hade krävt att få tala med president Álvaro Colom. 

- De 14 representanter som togs emot i presidentpalatset kommer inte att lämna byggnaden förrän de har fått framföra sitt budskap. De har förklarat hungerstrejk. I väntan på presidenten är de avskärmade från övriga demonstranter som kommer att tillbringa natten utanför byggnaden, sade Victorino Tejaxun, kommunikatör för ursprungsfolksnätverket Waqib’Kej sent på måndagskvällen.

Talespersoner från ursprungsfolken väntar på att bli insläppta i presidentpalatset

Utanför presidentpalatset genomförde övriga demonstranter en sorgevaka till minne av den 19-åring som sköts till döds på morgonen vid en av vägblockaderna.  

De krav som ursprungsfolken, som i stort sett alla är småbrukare, ställer är följande: en jordbruksreform som respekterar ursprungsfolkens rätt till mark, omedelbart stopp för utgivning av licenser för exploatering av naturresurser, att elva transnationella företag som driver megaprojekt lämnar landet och att förtrycket mot de byar och ledare som motsätter sig plundringen av naturresurser får ett slut.

De har även bett att den internationella kommissionen mot straffrihet i Guatemala, Cicig, utreder de privata säkerhetsföretag som de transnationella företagen håller sig med och deras eventuella kopplingar till narkotikahandeln. Samt att Cicig utreder de tio mord mot bondeledare som har begåtts bara det senaste året. Ytterligare ett krav är att de personer som har fängslats på grund av protester mot företagen friges.

Övriga länder med ekonomiska intressen i Guatemala ombeds ersätta de skador på naturen som de har åsamkat.

- Redan under Amerikas sociala forum som ägde rum i Guatemala i oktober förra året beslutade ursprungsfolken att mobilisera denna vecka. En veckas aktiviteter och manifestationer för att ge uttryck för vår kamp till försvar för moder jord, sade Leopold Méndez en av talespersonerna från Waqib’Kej.  

Demonstrationerna, som inleddes tidig morgon på ursprungsfolkens kampdag den 12 oktober, kommer att fortsätta under tisdagen och kanske ännu längre. Enligt dagstidningen Prensa Libres nätupplaga kan inte president Colom ta emot de 14 representanterna förrän på torsdag.

Vid midnatt, efter att den här artikeln hade publicerats, beslutade de 14 representanterna för ursprungsfolken att acceptera budet att träffa president Colom på torsdag och att avbryta sin hungerstrejk.

Text och foto: Christin Sandberg