Prideparad mot transfobi

Årets prideparad i São Paulo. Foto: Natasha Mutch-Vidal

Prideparaden i São Paulo är en av världens största och växer stadigt. Årets parad fokuserade på transpersoners rättigheter och lockade nära 2 miljoner besökare. Samtidigt ökar frustrationen kring Brasiliens konservativa politik.

Under söndagen hölls den 20e prideparaden i São Paulo. Paraden är en av världens största i sitt slag och arrangörerna uppskattar årets deltagarantal till upp emot 2 miljoner. Temat var “Lag om könstillhörighet nu! - tillsammans mot transfobi”. Kravet gäller ett lagförslag om könstillhörighet som har behandlas i kongressen och handlar om en utökad rättighet att själv välja namn och könstillhörighet samt ett starkare skydd mot diskriminering.

Transpersoner är en särskilt utsatt grupp i Brasilien, som har stora problem med hatbrott mot HBTQ-personer. Enligt en rapport från Grupo Gay da Bahia tidigare i år mördas nära en HBTQ-person om dagen och 37 procent av offren är transpersoner.
 

Kyrkan på plats

Paraden är en viktig plats att synas på. Förutom företag, fackförbund och partier deltog några religiösa grupper. De stora kyrkorna har en enorm makt och är en av anledningarna till de restriktiva lagarna om till exempel äktenskap och könsidentitet.

Några av de som deltar är Gabriela och Audryn som delar ut flygblad från kyrkan Cidade de Refúgio (Fristaden), en av det fåtal kyrkor som välkomnar alla oavsett sexuell läggning eller könsidentitet.

- För många HBTQ-personer står kyrkan för något ont. Vi vill visa att det finns kyrkor som välkomnar alla, säger Gabriela.

Den som hoppas på en kyrklig debatt om HBTQ-personers rättigheter får däremot ha tålamod. Aktivisterna är tydliga med att det för dem är viktigare att förbättra kyrkans rykte bland HBTQ-personer än att påverka de mer konservativa kyrkorna.

- Vi kampanjar inte mot andra kyrkor. Vi har en ideologisk konflikt, men inte en personlig. Vi gör vårt jobb så får de göra sitt, säger Audryn.

Protester mot ojämlik regering

Vid sidan om det dominerande temat och dess rosa-lila-vita flaggor samsades budskap mot våldtäkt, i vågorna av en globalt uppmärksammad gruppvåldtäkt i Rio de Janeiro förra veckan. Det propageras även mot den nya högerregeringen som enbart består av män och som gjort massiva sociala nedskärningar. Det finns en växande frustration inför sexism och patriarkalt våld och för många blev dagen ett sätt att peka på övergripande patriarkala strukturer.

Text: Anders Lindell, frilansskribent
Foto: Natasha Mutch-Vidal, frilansfotograf