Peruaner demonstrerar mot skräptv

Protest i Arequipa mot skräptv. Foto: Mathilda Bäcklin

– Vi vill ha kultur, inte skräptv!

Ett femtiotal personer har samlats på Plaza España i den peruanska staden Arequipa för att demonstrera mot all skräptv som visas i Peru. Demonstranterna har med sig plakat med texter om hur innehållet i den peruanska tvn liknar en kloak, att det råder en korrumperad mediediktatur och att folket måste vakna upp ur sin ”tv-koma”.

De ropar ”bort med skräptvn” i megafoner samtidigt som en orkester spelar peppande musik. Det här är andra gången som de demonstrerar mot skräptv i Arequipa.

Målet med demonstrationen är att få peruanska tv-kanaler att respektera Radio- och tv-lagen, speciellt den etiska delen och de timmar på dagen, mellan klockan 06.00 och klockan 22.00, då familjer och barn kollar på tv. De som stödjer demonstrationen menar att det inte bör visas tvprogram med dåligt språk, lättklädda människor, våldsamheter eller skandaler under barn- och familjetiden eftersom det kan påverka barn- och ungdomar på ett negativt sätt. De menar också att många program innehåller rasism då de förlöjligar den del av den peruanska befolkningen som kommer från Anderna.
– Det är dåligt för den peruanska identiteten. De skrattar åt oss, åt vårt språk och vår kultur, säger Angela Bennocal Alania, en av medlemmarna i Frente Juvenil Arequipa som arrangerat dagens demonstration.

”Telebasura” är en term som de senaste veckorna har använts flitigt i peruansk media, och översatt till svenska blir det skräptv. Det finns egentligen inga tydliga kriterier för att klassificera ett program som skräptv, men det kan kännetecknas av att programmen ofta använder sig av sensationer och skandaler för att locka tittare. Skräptvprogram är också kända för att lämna ut personer, innehålla ett dåligt språk och förvränga det och dem som visas. De anses inte ha någon respekt för samhällsvärderingar eller för privatliv. Allt detta görs med avsikt att göra ett spektakel av deltagarnas liv och deltagarna låter sig manipuleras i utbyte mot att bli kända eller för att få pengar, anser kritiker.

Vill ge injektion av medvetenhet

Att hitta någon som är positivt inställd till skräptv är inte så lätt. En man som heter Edgar som står vid sidan av och tittar på demonstrationen säger att han tror att många inte tycker om skräptv, men att de ändå tittar på det eftersom det är det enda som visas på tv. Sedan tror han att de fastar i programmen.

Några av skräptvskaparna menar att om det finns någon som inte vill kolla på den typen av program så kan de bara byta kanal eller stänga av tvn.

– Egentligen är det samhället som är problemet, och tv är en del av samhället. Vi vill att folket ska bli mer medvetna om problematiken med skräptv, säger Manuel Anco som är medlem i Frente Juvenil Arequipa.
– Vi vill ge folket en injektion av medvetenhet. De vet egentligen vad det handlar om men det är som att de är hypnotiserade av tvn, säger Angela Bennocal Alania.

Presidenten stöttar motståndet

Den första demonstrationen mot skräptv i Peru hölls i huvudstaden Lima den 27 februari. På demonstrationens evenemang på facebook hade over 78 000 personer tackat ja för att visa sitt stöd i frågan och sedan har demonstrationer hållits i olika delar av landet. Till och med president Ollanta Humala har visat sitt stöd mot skräptv. I en intervju med den peruanska tidningen El Comercio sa han att han gärna hade deltagit i demonstrationen.
–­ Jag oroar mig för vad mina barn kollar på, sa president Humala till El Comercio.
Angela Bennocal Alania håller med,
–­ Jag har inga barn ännu, men jag oroar mig för vad som kommer hända med mina framtida barn om de ska kolla på den här typen av tv. Vi vill att det visas mer kulturella och bildande program på tv.

Men den andra demonstrationen i Arequipa blir nog den sista.
– Efter ett tag kommer man till en punkt där man inte får ut mer av att demonstrera. Eftersom vi har många artister i Frente Juvenil Arequipa kommer vi istället satsa på kulturella evenemang, som teater, för att belysa frågan om skräptv, säger Cocolizo Santana som varit med och arrangerat demonstrationen.
– Vi hoppas att vi kan få folket att lyssna på oss, säger Angela Bennocal Alania.

I Lima kommer det även hållas en konsert i början av april som, precis som demonstrationerna, är mot skräptv.

Text och foto: Mathilda Bäcklin, informationspraktikant för Svalorna Latinamerika i Peru