Oro efter höjda tullar

USA:s president Barack Obama beslutade i veckan att man inte längre ska tillåta några tullättnader för bolivianska varor. I Bolivia fruktar exportörerna att det kommer att innebära en förlust på minst 25 miljoner dollar och 10 000 arbetstillfällen.
- Men priset för bolivianernas värdighet är mycket mer än 25 miljoner dollar, sade presidenten Evo Morales vid ett uttalande från regeringspalatset.

I utbyte mot sin kamp mot knarkhandeln har de andinska länderna under de senaste åren haft tullättnader, genom programmet ATPDEA, för att exportera varor till den nordamerikanska marknaden. Men i november förra året bestämde den dåvarande presidenten George W. Bush att Bolivia inte längre skulle ha rätt till lägre tullar. Detta efter att landet sparkat ut USA:s ambassadör och den amerikanska drogpolisen DEA.

Nu i veckan bekräftade Obama beslutet, samtidigt som han gav Ecuador en förlängning av ATPDEA.

- Det kommer att innebära att vi får leta efter nya marknader. Som tur är exporterar vi själva inte så stora mängder till USA, men i El Alto där man bland annat tillverkar massa kläder till USA, kan det leda till skyhög arbetslöshet, säger Antonia Rodríguez, som leder hantverkskooperativet Asarbolsem i staden El Alto.

Enligt Evo Morales jobbar Bolivia effektivt med drogbekämpning. Han tror att Obamas beslut hade mycket mer med landets inrikespolitik att göra. Bland annat är ett av Obamas argument för att inte förlänga ATPDEA en paragraf i den nya konstitutionen om privat egendom, som innebär en nationalisering av olje- och naturgasfyndigheterna.

- Det här är en fråga för bolivianerna. Obamas regering har inget att säga till om vad det gäller vår interna politik, sade Evo Morales.

För att förhindra en allt för stor förlust för exportörerna beslutade Evo Morales på torsdagen att uttöka en fond för exportörer till USA samt sänka räntan för lån från åtta till sex procent.

- Visst kommer det hjälpa, men fonden är ett lån och det är inte alla som har möjlighet att ta lån, säger Antonia Rodríguez.

Evo Morales har tidigare varit positivt inställd till Obama, men för första gången sedan han tog över presidentskapet i USA har relationerna mellan länderna blivit spända. Efter Obamas beslut om att utesluta Bolivia ur ATPDEA anklagade Morales honom för att vara en "militärpolis" och för att ljuga inför Latinamerika.

- I USA har man fysiskt ändrat ledare, men imperiets politik har inte förändrats. När Obama sa att inga medlemmar (i Amerikanska staternas organisation OAS) vare sig är större eller mindre än de andra ljög han för Latinamerika, sade Morales i sitt uttalande från regeringspalatset.

Kerstin Edquist

Fakta

 

ATPDEA infördes 1991 och innebär att de andinska länderna får exportera varor till USA i princip utan tullar. I utbyte ska man arbeta med att bekämpa produktionen och handeln av knark. Programmet avslutas definitivt vid årsskiftet och ska i stället ersättas med de frihandelsavtal USA just nu förhandlar fram med Peru och Colombia. Ecuador och Bolivia kommer då hamna utanför.