”Orimligt att statliga pensionsinvesteringar bryter mot mänskliga rättigheter”

Svenska AP-fonderna är inblandade i ytterst tveksamma markinvesteringar i Brasilien, i områden där både landgrabbing och markkonflikter pågår. Det visar en färsk rapport som bland annat Latinamerikagrupperna står bakom.

Författarna till rapporten har kunnat visa att mark som AP-fonderna investerat i ligger i brasilianska delstater där markkonflikter och landgrabbing är utbredd. Köpen ska ha gjorts genom en affärsman som anklagas för att använda våld och mord för att lägga beslag på mark.

Nu är det dags att AP-fonderna tar sitt ansvar, menar Annelie Andersson, ordförande i Latinamerikagrupperna, en av de organisationer som står bakom rapporten:

- AP-fonderna måste verka för att mark de köpt genom landgrabbing-processer lämnas tillbaka till de lokalsamhällen som levde på och av marken tidigare. Vi tycker också att pensionsfonder och liknande aktörer överhuvudtaget inte ska ägna sig åt att köpa mark på det här sättet. Mark är en grundläggande resurs för vår överlevnad och för människors försörjning och ska inte betraktas som vilken spekulationsvara som helst, säger hon.

På viket sätt tycker ni att reglerna för AP-fondernas investeringar bör förändras?

- Idag ser vi exempel efter exempel på risiga investeringar. Och det rör sig inte om enskilda misstag utan ett systemfel. Det är orimligt, det här handlar om statliga pensionsfonder. Respekt för mänskliga rättigheter, miljö och internationella klimatmål måste sätta en tydlig ram för AP-fondernas investeringar. Det ska inte vara något på sidan av, som de tar hänsyn till så länge det inte kostar. 

Vad kan gemene man som fått nog av alla oschyssta pensionsinvesteringar göra för att trycka på för förändring?

- Sprid kunskapen till fler, diskutera och sätt press på riksdagen! Det är så vi förändrar. Det är bara Sjunde AP-fondens som går att välja eller välja bort. I de andra fonderna ligger 1200 miljarder vare sig vi vill eller inte. De kan vi bara påverka genom att ändra ramarna som riksdagen beslutar om. Du kan mejla de ansvariga i riksdagen och kräva schyssta pensioner! 

Rapporten som granskar AP-fondernas investeringar i Brasilien fick stor medial uppmärksamhet förra veckan, både i Sverige och internationellt. AP-fonderna själva har dock varit mer eller mindre sparsamma med sina kommentarer.  

– Eftersom rapporten innehåller flera allvarliga påståenden så vill vi först kontrollera sanningshalten och ta fram fakta innan vi eventuellt går vidare, säger Eva Halvarsson, vd för andra AP-fonden till Svenska dagbladet som svar på frågan huruvida hon kan dementera de uppgifter som framkommer i rapporten.

Text: Lisa Karlsson

 

Fakta

Andra AP-fonden har investeringar värda totalt närmare 5 miljarder kronor i jordbruksmark. 30 procent av dessa finns i Brasilien och har gjorts tillsammans med en amerikansk och två kanadensiska pensionsfonder genom den globala jordbruksfonden TIAA-CREF Global Agriculture LLC (TCGA).

Rapporten, Foreign Pension Funds and Land grabbing in Brazil, granskar markinvesteringar som görs i Brasilien genom den globala jordbruksfonden TIAA-CREF Global Agriculture LLC (TCGA). Bakom rapporten står LatinamerikagruppernaGRAINRede Social de Justiça e Direitos Humanos (Brasilien) och Inter Pares (Kanada).

Vill du påverka fonderna att göra schyssta investeringar? Kolla in på: www.schysstapensioner.nu/ta-stallning