Obama och Castro i historiskt möte

Alla latinamerikanska ledare fanns på plats under helgens panamerikanska toppmöte i Panama City – ett möte där USA:s president Barack Obama och hans kubanske kollega Raúl Castro möttes för första gången.

Det två dagar långa mötet i Panama blev historiskt, eftersom även Kuba, som var uteslutet från den amerikanska samarbetsorganisationen OAS mellan 1962 och 2009, deltog. Sammanlagt fanns därmed ledare för 35 länder i Nord- och Latinamerika på plats.

- Det var dags för mig att föra Kubas talan här, sade landets president Raúl Castro under mötet.

Landets deltagande kom efter en annan historisk händelse – då USA:s president Barack Obama och Raúl Castro i mitten av december förra året meddelade att länderna ska återuppta ta sina diplomatiska relationer.

Alla regeringschefer som talade vid toppmötet välkomnade Kubas deltagande, något som många menade symboliserade ett slut på det kalla kriget.

Strävar efter normalisering

I samband med mötet möttes en kubansk och amerikansk president direkt för första gången på 56 år. De båda ledarna bekräftade sin gemensamma strävan att fortsätta normalisera relationerna.

- Regionen tillåter inte längre någon unilateral, isolationistisk politik. I dag har vi samlats under andra förutsättningar, sade Brasiliens president Dilma Rousseff i sitt tal.

Den förändrade relationen till Kuba och de långt gångna fredssamtalen mellan Colombias regering och de vänstergerillor som bekämpat varandra under flera decennier, innebär att Latinamerika snart kan bli en region som helt kännetecknas av fred.

President Dilma Rousseff underströk i sitt tal att demokratin har vunnit stora triumfer i regionen - och att ländernas politiker nu bör fortsätta satsa på en hållbar utveckling och ökad jämlikhet.

-Det finns i dag mindre fattigdom och hunger, färre som inte kan läsa och skriva, och en minskad barna- och mödradödlighet, i Latinamerika än det gjort tidigare, sade Dilma Rousseff.

Vänder blad

President Barack Obama underströk att vikten av att se framåt.

-USA kommer inte att vara historiens fångar – vi blickar mot framtiden, sade han.

Barack Obama sade att han infriat sitt tidigare löfte om att skapa en ny era i relationen till Latinamerika, som ska bygga på samarbete och gemensam respekt.

Raúl Castro, som fick applåder både i början och i slutet av mötet, talade länge om USA:s och Kubas historiska relationer. Han tackade samtidigt Barack Obama för dennes arbete för att få ett slut på det ekonomiska embargot mot Kuba, vilket infördes redan 1962.

Vid sidan av toppmötet hölls även ett alternativt möte, där företrädare för regionens ursprungsbefolkningar fanns samlade. Närmare 300 ledare kom där överens om ett slutdokument som man överlämnade till toppmötets politiker.

-Om inte allas röster finns representerade, så blir det omöjligt att uppnå ett rättvist välstånd. Våra befolkningar hade en mycket liten representation här på toppmötet, säger Hokabeq Solano, ledare för kunafolket i Panama, till IPS.

I sin deklaration krävde urfolkens ledare bland annat konstitutionella reformer i syfte att skydda deras marker och rättigheter, samt protesterade mot projekt som leder till att ursprungsbefolkningar tvingas flytta från sina hem.

Text: Ivet González/IPS