OAS kritiserar colombiansk attack

*Colombia får hård kritik av Organisationen för Amerikanska Stater men slipper sanktioner. Därmed anses det inte längre råda någon omedelbar risk för krig i regionen.*

Mötet mellan de latinamerikanska länderna om Colombias attack mot ett FARC-läger på den ecuadorianska sidan om den gemensamma gränsen 1 mars, avslutades sent på måndagskvällen. Den mellanstatliga organisationen OAS (Organisationen för Amerikanska Stater) lyckades tillslut komma fram till en överenskommelse efter ett fjorton timmar långt möte bakom stängda dörrar. OAS accepterar Colombias ursäkt och upprepar att en liknande attack inte får förekomma under några omständigheter.

OAS-resolutionen bygger vidare på Rio-gruppens dokument och innebär en tillfällig försoning mellan Colombia och Ecuador. Resolutionen innebär att både Colombia och Ecuador tvingats gå med på en kompromiss. Ecuador har tidigare krävt någon typ av sanktion mot Colombia men får nu nöja sig med en ursäkt. Colombia, som hävdat sin rätt att försvara sig mot FARC, måste å sin sida lova att attacken inte kommer att upprepas. USA godkänner resolutionen, men reserverar sig mot den del av skrivningen som fördömer attacken.

Attacken genomfördes som en del i den colombianska regeringens försök att bekämpa FARC- gerillan. Lägret, som låg några kilometer innanför den ecuadorianska gränsen, bombades med 26 döda som följd, däribland FARCs andreman Raul Reyes. Den diplomatiska kris som uppstod mellan Ecuador och Colombia efter attacken involverade också andra latinamerikanska länder varav de flesta ställt sig på Ecuadors sida medan Colombia fått stöd av USA.

Svårigheterna att lösa konflikten ökade ytterligare efter att Colombia anklagat Ecuador för att skydda FARC. Bland de datorer och USB-minnen som hittades i FARC-lägret fanns dokument som visade på att den ecuadorianska regeringen haft kontakt med gerillan. Enligt Rafael Correa har förhandlingarna med FARC bara handlat om frigivningen av kidnappade och han menar att FARCs närvaro i Ecuador istället beror på Colombias bristande gränskontroll. Ecuador har länge varit en genomfartsled för narkotikahandeln från Colombia.

Den colombianska tidningen El tiempo publicerade också ett fotografi som de skrev föreställde den ecuadorianske säkerhetsministern Gustavo Larrea i samtal med FARCs Raul Reyes. Tidningen har senare varit tvungen att be om ursäkt till Larrea då det visat sig att mannen på bilden var den argentinske vänsterpolitikern Patricio Echegaray. Ecuadors president Correa hävdar att det förs ett välregisserat medialt krig mot Ecuador som ett försök från USA att få honom avsatt, en analys som delas av många ecuadorianer.

_Malena Wåhlin_