Ny lag begränsar pressfriheten i Honduras

En ny säkerhetslag i Honduras utgör ett hot mot pressfriheten i landet och innebär att offentliga uppgifter som anses känsliga kan hemligstämplas i upp till 25 års tid. Det visar en ny rapport från ett statligt organ.

Honduras nya säkerhetslag klubbades igenom i slutet av januari i år. Fram tills dess hade den dock blockerats efter hård kritik från landets medieförbund AMCH och flera internationella organisationer, som menade att den utgjorde ett hot mot informations- och yttrandefriheten.

Nu har en grupp experter från det oberoende statliga organet IAIP slagit fast att den nya lagen saknar tydliga definitioner, vilket medför att allt som kan uppfattas som känsligt för myndigheterna kan hemligstämplas. Enligt rapporten skulle exempelvis all information om en tjänsteman som anklagats för korruption kunna hemligstämplas i upp till 25 års tid.

Människorättsexperten Roberto Velásquez menar att lagen även direkt slår mot den granskande journalistiken, eftersom den sätter press på medierna att inte publicera information som hemligstämplats.

IAIP:s chef Doris Madrid säger till IPS att man vill att lagen skrivs om, eftersom den både strider mot landets konstitution och utgör ett brott mot internationella fördrag som landet undertecknat.

Text: Thelma Mejía/IPS