Ny ambassadör för ursprungsfolken utsedd

*Under lördagen utnämndes Cirilo Pérez Oxlaj officiellt till Guatemalas nye ambassadör för ursprungsfolken. I sitt invigningstal framför nationalpalatset i Guatemala City sade han sig företräda ursprungsfolken, inte regeringen, något som ifrågasätts av civila samhället.*

Cirilo Pérez Oxlaj flankerad av vicepresident Rafael España längst till vänster och bredvid honom president Alvaro Colom: Malin Stråle

Cirilo Pérez Oxlaj har tidigare varit andlig rådgivare till president Álvaro Colom. Pérez Oxlaj efterträder Rigoberta Menchú, tidigare Nobels fredspristagare, ambassadör under förre presidenten Óscar Bergers styre. Själva posten var ett initiativ av Berger som ett svar på kraven på inkludering av ursprungsfolken i regeringen.

Vänd till president Álvaro Colom och vicepresident Rafael España sa Pérez Oxlaj i sitt invigningstal att: ”jag är folkets man, inte er”. Kritiker från den politiska ursprungsfolksrörelsen menar dock att det är precis tvärtom, att han framförallt är presidentens man.

*Inget stöd i basen*

- Utnämningen är löjlig, förklarade Rafael Gonzales från Comité de Unidad Campesina, CUC. Ambassadören är ytterligare en folkloristisk symbol som används för att försöka tysta vår kritik, precis som ursprungsfolksflaggan på presidentpalatset. Pérez Oxlaj har inget stöd från oss från basorganisationerna.

Isabel Hernández, representant för ungdomsmötet som hölls i veckan, menade att de hellre vill se andra vägar till representation.

- Ge oss i stället dialogutrymmen som fungerar, där vi kan framföra våra åsikter och krav. Att utnämna en man att ensam representera oss alla går dessutom emot vår tro och vårt politiska system som är uppbyggt av råd.

Även det nationella rådet för maya-präster motsade sig utnämningen av Pérez Oxlaj och menade att han har för starka kopplingar till regeringspartiet. Utnämningen skedde dessutom av regeringen och ingen, varken prästrådet eller organisationer som arbetar för en politisk och social förändring för ursprungsfolken, rådfrågades.

Som del av utnämningen och firandet av FN:s ursprungsfolksdag arrangerade kulturdepartementet tidigt på lördagsmorgonen en maya-ceremoni. På eftermiddagen utnämndes Pérez Oxlaj formellt till ambassadör i en festival anordnad framför nationalpalatset. På festivalen visades också olika traditionella danser och musikframträdanden och i tält runt om torget såldes traditionellt maya-hantverk.

_Malin Stråle_