Nicaragua kritiseras efter knivattack mot politiska aktivister

En brutal knivattack mot två politiska aktivister i Nicaragua har fått Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter att kräva att aktivisternas säkerhet garanteras.

Det var under kvällen den 26 februari som de två politiska aktivisterna Carlos Bonilla och Gabriela García från den demokratiska rörelsen MDN (Movimiento Democrático Nicaragüense) blev attackerade av fem oidentifierade gärningsmän. Bonilla blev både slagen och mottog flera knivhugg i magen och García led en huvudskada.

Medan polisen fortfarande är tyst kring utredningen har Gabriela García gått ut till tidningen La Prensa och sagt att både hon och hennes man betraktar händelsen som mordförsök med politiska motiv bakom.

- Vad kommer hända med de här fem personerna som försökt ta livet av en person som blivit välkänd genom sin politiska kamp? Det här är paramilitärer och vi är rädda för den här regeringen, men vår kamp kommer inte att upphöra, säger García till La Prensa.

Ytterst allvarlig situation

De två aktivisterna, ett gift par, har under det senaste året drivit ett flertal offentliga protester gentemot det autonoma valförberedande rådet Consejo Supremo Electoral (CSE), där de krävt omorganisering, mer transparens och rättvisa val. García och Bonilla hade strax innan attacken planerat att gå till CSE för att presentera en opinionsundersökning som tydligt visade att folket ville ha förändring inom rådet och att de vill se den nuvarande styrelseledaren, Roberta Rivas, avgång.   

Nu informerar den Interamerikanska Kommissionen för Mänskliga Rättigheter att Nicaraguas regering har 15 dagar på sig att informera dem om vilka säkerhetsåtgärder regeringen kommer att vidta för att värna om Bonilla och García säkerhet, vilka bedöms vara i en ytterst allvarlig och akut situation, enligt kommissionen. 

- Jag hoppas att de går med på de nya säkerhetskraven. Jag vill kunna vara lycklig. Jag har rätten att vara lycklig som medborgare, oavsett politisk ideologi, säger García till La Prensa.

Text: Johannes Rydinger