Mexikansk gerilla kan överge förhandlingar

*Sedan några veckor tillbaka har mexikanska medier rapporterat om att regeringen inlett förhandlingar med den marxist-leninistiska gerillan EPR, den folkliga revolutionära armén. Tisdagen den 13 maj kom dock signaler om att förhandlingarna kan komma att avbrytas.*

Under våren 2008, efter flera månaders tystnad, kom rapporter om att regeringen inlett förhandlingar med EPR. Det är oklart hur länge förhandlingarna har pågått och exakt vilka frågor som har behandlats, men i en kommuniké från den 12 maj menar EPR att regeringen inte har visat god vilja utan behandlat EPRs representanter som “stumma vittnen”.

EPR skriver vidare att de förkastar all dialog med regeringen om villkoret är att de ensidigt kapitulerar eller ger upp sina vapen. De försvarar också sitt beslut att ta till vapen mot en regering som de menar själv utövar våld “mot folket och folkets organisationer.”

I en kommentar i dagstidningen La Jornada beklagade Mexikos president Calderon EPRs uttalande och tillade

- Mexikos regering kommer alltid att vara öppen för dialog och för fortsätta framåt på den fredliga vägen.

EPR bildades i delstaten Guerrero 1996, på dagen ett år efter massakern i Aguas Blancas då 17 demonstrerande bönder mördades av polismän. Enligt EPR själva bildades de för att bekämpa regeringen och arbeta för social rättvisa, något som de menade inte längre var möjligt att göra utan vapen. Under 90-talet genomförde EPR flera attentat mot polis och militär i södra Mexiko. I maj 2007 försvann minst två misstänkta EPR-medlemmar efter att de gripits av polis. Dessa personer har ännu inte återfunnits och försvinnandena provocerade EPR till återuppta sina attacker. Under sommaren och hösten 2007 sprängde de bland annat oljeledningar tillhörandes det statliga oljebolaget Pemex.

_Aron Lindblom,_
_fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Chiapas, Mexiko_