Malmökille häktad under mapuchedemo

En 22-årig man från Malmö, Christoffer Quidal Larsson, häktades förra måndagen i den chilenska staden Temuco under sammandrabbningar mellan polis och protesterande mapuches i samband med en rättegång mot en mapucheledare.

Christoffer Quidal Larsson tvingades stanna närmare ett dygn i häkte utan möjlighet att kommunicera med vare sig polis och vakter, eftersom han inte kan spanska.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"69716","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"248","typeof":"foaf:Image","width":"200"}}]]

Christoffer Quidal Larsson

- När jag såg att det blev oroligt sprang jag över gatan för att komma med bussen till Lautaro, där jag bor hos min pappas släktingar. Då bara tog de mig, satte handklovar på mig och föste in mig i polisbussen, säger Christoffer Quidal Larsson till Latinamerika.nu, fortfarande märkbart tagen av upplevelsen.

Konflikterna ägde rum i samband med en demonstration till förmån för mapucheledaren Celestino Cordova, som står inför rätta i en rättegång som började den 3 februari. Celestino Cordova anklagas för att ha anlagt en brand som dödat ett äldre chilenskt jordbrukarpar, en anklagelse som enligt demonstranterna är fabricerad till förmån för de stora skogsföretag som vill åt mapuchefolkets mark.

Totalt häktades 17 personer i samband med demonstrationen. Samtliga har nu släppts, men de som är chilenska medborgare måste regelbundet anmäla sig hos polisen så länge utredningen av deras fall pågår. Christoffer Quidal Larsson har ännu inte återfått sitt pass, som beslagtagits av polisen.
- Mina släktingar fick höra på radion att min son misstänkts för att vara terrorist. Det känns hemskt att vårt besök i Chile skulle ta den vändningen, säger fadern Francisco Quidel, som arbetar som städare i Malmö.

Text och foto: Ingela Björck, frilansjournalist