Lugnet före stormen?

*San Salvadors gator ligger stilla. Inga vallöften ropas ut på gatorna och _”la Ley Seca”_ (lagen som förbjuder all försäljning och förtäring av alkohol på offentlig plats) har trätt i kraft. Landet har under några få dagar uppehåll i valkampanjerna inför kommunal- och parlamentsvalen på söndag.*

Söndagens val är en början på en valperiod som föregåtts av mycket förväntningar och som kan komma att ändra om i den politiska kontrollen i landet. Det som står på spel under söndagen är 84 platser i den lagstiftande församlingen, borgmästarplatser till landets 262 kommuner samt 20 platser till det Centralamerikanska parlamentet, Parlacen.

Flera politiska analytiker tror att dessa val kan komma att påverka även presidentvalet i mars. De flesta opinionsundersökningarna ger vänsterpartiet och före detta gerillagrupp FMLN ett stort försprång gentemot det konservativa regeringspartiet ARENA, likväl i kommunalvalet i huvudstaden San Salvador som i presidentvalet.

*Lågt förtroende*
Väljarnas förtroende för valmyndigheten och valprocessen är lågt. Valen har föregåtts av hög polarisering och våldshandlingar mellan partianhängare från olika sidor. Det har talats mycket om valfusk men bland andra landets president, Antonio Saca, och valmyndighetens chef avfärdar det som en ren omöjlighet. De menar att processen är helt transparent och den garanteras ytterligare av internationella observatörer på plats. Andra, såsom FMLN och representanter från andra partier och det civila samhället, ser det dock som en överhängande risk och har redan lämnat in anmälningar. Det som hittills anmälts är närvaron av personer från grannländerna som befinner sig i landet med avsikt att rösta, något som rapporterats även i tidigare val. Under fredagen och natten till lördagen har ett tiotal bussar, kommande via Honduras, med nicaraguanska medborgare stoppats av polisen och eskorterats tillbaka till gränsen.

*Valobservatörer på plats*
I landet befinner sig flera hundra internationella valobservatörer, dels officiellt inbjudna från bland annat den Panamerikanska unionen och EU samt representanter från det civila samhället. Även Ombudsmannen för mänskliga rättigheter och andra nationella organisationer har observatörer redo inför söndagen.

Med tanke på att marginalerna ofta inte är stora mellan vinnare och förlorare (endast 43 röster vid senaste lokalvalet i San Salvador och ännu mindre på sina håll på landsbygden) kan ett litet antal röster genom fusk göra stor skillnad och observatörerna kan därmed komma att spela en viktig roll.

_Lisa Minell_