Lokalsamhällen vill förbjuda gruvdrift

Gruvbrytningen i El Salvador sker inte på ett hållbart sätt. Det menar den nye vänsterpresidenten Salvador Sánchez Cerén som tillträdde i landet den 1 juni. Lokalsamhällen som påverkats negativt av gruvdriften vill se ett förbud mot dagbrott - det avvisas dock av en majoritet av landets beslutsfattare.

Ett av de mest uppmärksammade fallen gäller ett område kring staden Llano de La Hacienda i centrala El Salvador, där de 1 200 invånarna som livnär sig på jordbruk och boskapsskötsel är starka motståndare till brytningen av guld i trakten.

De var de första att visa motstånd mot det kanadensiska gruvbolaget Pacific Rim som 2009 stämde El Salvador i protest mot att de inte fått tillstånd för gruvdrift vid guldgruvan El Dorado, 65 kilometer nordväst om huvudstaden San Salvador.

När ärendet nådde ICSID, en skiljedomstribunal som sorterar under Världsbanken, uppgick stämningen till 301 miljoner dollar. Fallet väntas avgöras i september.

Aktivister mördades

Lokalbefolkningen i Llano de la Hacienda såg avslaget för gruvdrift som en seger efter år av protester och våldsamheter som enligt invånarna ledde till tre mord på gruvaktivister mellan juni och december 2009.

- Det var för flodens skull som kampen inleddes. För att skydda den mot cyanidföroreningar, säger den lokala jordbrukaren Juan Hernán Molina när han möter IPS vid floden Titihuapa.

Cyanid är en ytterst giftig kemikalie som används i gruvdriften för utvinning av guld.

Titihuapa rinner ut i floden Lempa som är landets största och förser huvudstaden San Salvador med vatten.

Miljörörelsen i landet räknar det också som en stor seger att ICSID i augusti förra året avslog en begäran från det amerikanska gruvbolaget Commerce Group som ville stämma El Salvador på 100 miljoner dollar efter att landet vägrat förlänga ett tillstånd för brytning vid gruvan San Sebastián i östra delen av landet.

- När det gäller Pacific Rim har vi vunnit striden men inte kriget, säger José María Arévalo, jordbrukare i Llano de la Hacienda.

Han säger att de vill att gruvdriften ska förbjudas helt, att det är det enda alternativet.

Vill lagstifta förbud mot gruvdrift

För två år sedan presenterade en grupp miljöorganisationer under namnet Mesa Nacional contra la Minería ett lagförslag för kongressen om ett förbud mot gruvdrift i landet med hänvisning till de negativa konsekvenserna för hälsan och miljön.

Om lagförslaget skulle godkännas skulle El Salvador följa Costa Ricas exempel som 2010 införde ett förbud mot dagbrott. Panama införde 2012 ett liknande förbud, men enbart i de västra provinserna Bocas del Toro, Chiriquí och Veraguas.

Men varken förslag om avbrott eller totalförbud har hittills fått stöd i den lagstiftande församlingen där högerpartierna, som är motståndare till förslagen, är i majoritet. Den tidigare gerillaledaren Salvador Sánchez Cerén som nu är landets president tros inte kunna få tillräckligt med stöd för ett lagförslag som sätter stopp för gruvdriften - även om det var ett av hans löften under valkampanjen. Han har dock utsett Ángel Ibarra till viceminister vid miljödepartementet, en aktivist som hade en ledande roll vid protesterna mot gruvbolaget Pacific Rim.

Sedan 2008 har inga nya tillstånd för gruvbrytning beviljats i El Salvador, ett land med nära 6,3 miljoner invånare. Dock har 74 ansökningar om tillstånd lämnats in och ska behandlas. År 2004 fanns det 18 guld- och silvergruvor i drift i landet. Gruvindustrin står för 0,8 procent av landets BNP enligt en rapport som publicerades av biståndsorganisationen Oxfam 2008.

Text: Edgardo Ayala/IPS