Ledare för urfolk åtalade efter protester

I förra veckan inleddes en rättegång mot 52 aktivister och ledare för ursprungsbefolkningen i Peru som står anklagade för att ha medverkat i de våldsamheter som bröt ut i Bagua 2009, där 34 människor dödades.

Aktivisterna är åtalade med anledning av de våldsamheter som bröt ut mellan demonstranter och polis i Bagua den 5 juni 2009, där 24 poliser och 10 civila dödades, medan närmare 200 skadades.

Sammanstötningarna skedde efter att aktivister i nästan två månaders tid hade blockerat en motorväg i Bagua. Detta med krav på att den dåvarande regeringen under president Alan García skulle dra tillbaka ett beslut om att öppna tidigare orörda markområden för olje-, gruv- och skogsbolag.

Urfolkens representanter menade att beslutet stred mot deras rättigheter i enlighet med landets konstitution, och flera delar av beslutet drogs senare tillbaka. Men våldsamheterna i Bagua hann innan dess bli en världsnyhet.

Riskerar fängelse

De 52 personer som nu står åtalade riskerar mellan sex års fängelse och livstids fängelse, enligt Juan José Quispe som är en av gruppens försvarsadvokater. Quispe påpekar att inget åtal ännu väckts mot de tolv poliser som också anklagas för delaktighet i våldsamheterna.

Åklagarna yrkar på livstids fängelse för sju av aktivisterna, däribland för Alberto Pizango, som är ledare för urfolkens organisation Aidesep, som organiserade protesterna. Direkt efter våldsamheterna gick Pizango i exil i Nicaragua, men återvände sedan till hemlandet i maj 2010.

Advokat Quispe menar dock att utredningarna inför åtalen varit kantade av olika oegentligheter. Han är även kritisk till att försvaret inte tillåtits kalla den tidigare presidenten Alan García och flera av hans ministrar att vittna vid rättegången.

- Rätten hävdar att de inte kan kallas eftersom de inte var ögonvittnen. Men detta mål har politiska implikationer, säger Quispe till IPS.

Planerade fredliga protester

Bland annat anser han att de dåvarande regeringsmedlemmarna måste besvara frågan om de kände till att urfolkens ledare en dag innan våldsamheterna bröt ut hade skickat ett brev till polisen där de meddelade att de planerade att fredligt överge sina vägspärrar.

Enligt urfolkens ledare hade de även kommit överens med polischefen att demonstranterna skulle varnas om regeringen i Lima beordrade fram en stormning av vägspärrarna. Detta för att demonstranterna i lugn och ro skulle ges en möjlighet att dra sig tillbaka.

Men trots detta sattes 600 tungt beväpnade poliser in mot demonstranterna i gryningen den 5 juni. När en grupp demonstranter som befann sig vid sidan av vägspärrarna sedan fick uppgifter om att polisen öppnat eld genomförde de hämndaktioner mot en mindre grupp poliser.

Text: Milagros Salazar/IPS