Latinamerika: Våld, hot och mord på journalister

"Det går inte att döda sanningen genom att döda journalister." Foto: Eneas De Troya/Flickr Creative Commons

Mexiko är det farligaste landet för journalister på hela den amerikanska kontinenten. En tredjedel av alla mord på journalister i regionen under förra året begicks i Mexiko och ytterligare fyra reportrar har mördats hittills i år.

Den mexikanska journalisten Francisco Pacheco Beltrán sköts ihjäl utanför sin bostad i Taxco i delstaten Guerrero den 25 april. Han rapporterade bland annat om organiserad brottslighet och arbetade för flera medier i Mexikos fattigaste delstat som också är en av de mest våldsutsatta.

Sedan år 2000 har 92 journalister mördats i Mexiko och sedan 2004 har 23 journalister fallit offer för tvångsförsvinnanden - omkring två journalister per år.

Var 22:e timme angrips en journalist i Mexiko enligt den senaste rapporten från den brittiska organisationen Artikel 19.

- Våldet mot pressen i Mexiko är systematiskt och utbrett, säger Darío Ramírez, tidigare chef för organisationens avdelning i Mexiko.

Ricardo González från Artikel 19:s globala skyddsprogram säger att de största utmaningarna är kampen mot straffrihet, koncentrationen av medieägande och arbetsvillkoren för journalister.

- För oss utgör Mexiko, Honduras och Brasilien röda zoner, säger han.


Morden på journalister ökar

Enligt FEPALC, journalistfederationen i Latinamerika och Karibien, mördades 43 journalister i Latinamerika under förra året, varav 14 i Mexiko, följt av Honduras (10), Brasilien (8), Colombia (5) och Guatemala (3).

Brasiliens nationella journalistfederation uppger att morden på journalister ökade med 60 procent mellan 2014 och 2015. Det mest uppmärksammade fallet var mordet på den brasilianska journalisten Evany José Metzker som hittades halshuggen i ett dike utanför staden Padre Paraíso i maj 2015. Evany José Metzker höll vid tillfället på att undersöka en grupp som misstänkts ägna sig åt barnprostitution.

Även i Honduras och Mexiko förvärras våldet av en kultur av straffrihet.

Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter uppger att under första halvan av 2015 registrerades ett oroande antal ouppklarade mord på kommunikatörer och mediearbetare i Honduras.


Politik som försämrar pressfriheten

I Argentina har president Mauricio Macri drivit igenom en förändring av en lag som tidigare förbjöd monopol inom mediebranschen.

I Ecuador har president Rafael Correa använt sitt inflytande för att stämma chefer på tidningen El Universo och ledarsidans redaktör. Presidenten kräver motsvarande 80 miljoner dollar i skadestånd för förtal efter att El Universo publicerat en ledare som hävdade att presidenten beordrat regeringstrogen polis att öppna eld på ett sjukhus fullt av civila under ett polisuppror i september 2010. President Rafael Correa har även gått till attack mot den ecuadorianska satirtecknaren Xavier Bonilla, känd som Bonil, som vid ett tillfälle avbildade en polisräd mot en oppositionsledare, vilket gjorde presidenten rasande.

Text: Daniela Pastrana/IPS
Foto: 
Eneas De Troya/Flickr Creative Commons