La Yuma ger nytt hopp

Nicaragua har väntat 20 år på en egen film. Nu har La Yuma lockat fler biobesökare och dragit in mer pengar än de Hollywoodfilmer som visas samtidigt i landet. Yuma är boxaren som ger Nicaragua nytt hopp.Filmen har visats på filmfestivaler runt om i världen, bland annat i Göteborg, och har redan vunnit flera internationella priser. Regissören Florence Jaugey berättar om den långa vägen fram till succé. - Idén till La Yuma har funnits i mer än tio år. Det svåraste är att få fram de nödvändiga resurserna. I Nicaragua finns ingen filmindustri. Alla som arbetat med filmen har speciella kunskaper men få har en specifik utbildning för film. Alma Blanco som spelar Yuma är till exempel professionell dansare.
Gatans språk

Yuma lever i ett av alla kvarter i Managua där kriminalitet och fattigdom är en del av vardagen, i en av alla familjer där fadern är borta och ersatt av en man som vägrar ta sig ur hängmattan. Hon dras mellan vännerna i kriminaliteten och boxningen som ska ta henne därifrån, samtidigt som hon försöker ta hand om sina syskon. När hon av en slump träffar studenten Ernesto öppnas nya perspektiv men även nya konflikter med hennes egen bakgrund.- Vi ville göra en film där språket är det man hör på gatan. Det fungerade utmärkt att filma i området. Men folk frågade i bland om det skulle visas på tv senare på kvällen. Deras erfarenhet av filmkameror är tv-kanaler som kommer för att göra nyhetsinslag, fortsätter Florence.Det hårda livet på gatan skildras ofta med glimten i ögat, till och med brotten har sina stunder av komik. Gatugängets medlem Down, vars namn avslöjar skådespelarens så kallade handikapp, lyfter filmen några snäpp ytterligare.- Yuma är extremt allvarlig som person. Men kring henne finns många karaktärer som bidrar till filmens humor och komiken uppstår ofta i kontrasterna. Jag tror att humorn är fundamental för att bevara hoppet i tillvaron, säger Florence.Nya möjligheter

Boxning är en enormt populär sport i Nicaragua, för män vill säga. I kampen att försörja sig som boxare får Yuma stöd av andra starka karaktärer som valt sin egen väg, inte minst den transsexuella La Cubana. I slutändan är det som La Cubana konstaterar - "Du gör alltid som du vill". Yumas värde som förebild ligger mycket i hennes envishet.- Jag slås ibland av att ungdomar här saknar stolthet över vilka de är. Själv är jag från Frankrike och fast jag bott i Nicaragua i tjugo år skulle jag aldrig skämmas över mitt ursprung. Filmen ska ingjuta hopp och visa att det finns möjligheter för ungdomar i Nicaragua. Men det handlar om förändringar efter Nicaraguas förutsättningar och villkor, inte Hollywoods.Några dagar efter att Latinamerika.nu träffar regissören Florence Jaugey klubbar landets parlament igenom en lag om film och visuell konst. Ett filmråd ska sammanställas och en fond skapas för att erbjuda ekonomiskt stöd till regissörer, skådespelare och andra utövare. Kanske behöver landet inte vänta i 20 år till på nästa succé.

David Rosenberg