Kvinnor i Chiapas hoppas på förändring

Marissa Revilla. Foto: Sanna Sjöblom

Under årets första 65 dagar har tio kvinnor mördats i delstaten Chiapas i södra Mexiko. Utav dessa mord har sex stycken klassats som femicid - kvinnomord. Detta enligt kvinnorättsorganisationen Centro de Derechos de la Mujer de Chiapas, som sammanställer statistik över mord på kvinnor och transpersoner i delstaten.

Marissa Revilla är verksam på organisationen FOCA, Formación y Capacitación A.C., i San Cristóbal de Las Casas. En av organisationerna bakom kampanjen mot våld mot kvinnor och kvinnomord. Idag, på den Internationella Kvinnodagen, går hon tillsammans med sin organisation i manifestationståget för att uppmärksamma våldet mot kvinnor, nationellt och internationellt.

Varför är den 8 mars en viktig dag?

- För mig personligen är dagen viktig eftersom den lyfter ett viktigt tema – våld mot kvinnor. Det är en internationellt erkänd dag och den bidrar till att vi kan stanna upp och låta oss reflektera över den svåra situation som många kvinnor lever i. Samtidigt som dagen har blivit en folklig dag med mycket uppmärksamhet, har det också blivit en dag som ibland kan påminna om 14 februari. Jag vill inte ha blommor eller att någon säger grattis till mig idag, det är inte det kvinnodagen är till för!

- För organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter ger dagen en möjlighet att samlas kring något gemensamt, ett gemensamt tema. Vi har alla ständigt mycket att göra, men under den här dagen stannar vi alla upp och för en dag enas vi alla i en gemensam fråga.

Hur uppfattas ordet feminist i Chiapas?

- Det finns många förutfattade meningar om ordet, om feminism och att vara feminist. Jag tror dels att kvinnor är rädda för att hamna utanför om de säger att de är feminister, att det skulle betyda att de är mer än vad en man är, men det är inte det som det handlar om.

- Det är också enkelt att förminska en person som säger att den är feminist, som att alla feminister är fula eller att de är lesbiska. Det blir svårt att sticka ut på det sättet. Vad det handlar om är okunskap, alla kan läsa och själva ta reda på vad feminism innebär, då kan en också skaffa sig argument för att förklara vad det egentligen går ut på.

Hur ser kvinnors situation ut i Chiapas?

- Chiapas är en delstat som skiljer sig från många av Mexikos övriga delstater. En stor del av befolkningen utgörs av urfolk. Det leder till trippel diskriminering för dessa kvinnor – först på grund av sitt kön, sedan på grund av fattigdom och för det tredje på grund av sin etniska tillhörighet.

- Dessutom utgör delstaten till stor del den mexikanska gränsen mot Guatemala, vilket gör att många av de migranter som kommer från Centralamerika passerar här. Vilket i sin tur lockar till sig organiserad brottslighet, människor som bland annat lever på att smuggla människor över internationella gränser. Människohandel, som trafficking, är även det något som följer i spåret av migrationen, där kvinnor och barn blir extra utsatta. Den allt hårdare migrationspolitiken på senare tid, både i USA men även här i Mexiko, har lett till en militarisering i delstaten, som även den bidrar till ökad osäkerhet.

Vad behövs för att det ska kunna ske en förändring av kvinnors situation i Chiapas?
- Att de styrande visar ett intresse och en vilja att bidra till en förändring, först då kommer det kunna ske en verklig förändring för kvinnors situation i Chiapas, avslutar Revilla.

Text och foto: Sanna Sjöblom, fredsobservatör för KrF i Mexiko