Kubanska migranter strandsatta i Costa Rica

Fler än 2 500 kubaner som är på väg till USA sitter sedan en tid tillbaka fast vid gränsen mellan Costa Rica och Nicaragua. De tvingas nu bo i temporära bostäder i väntan på att nicaraguanska myndigheter ska godkänna att de reser vidare norrut.

- Vi är desperata och vill komma till USA. Vi vill skapa en bättre framtid för våra barn och oss själva, säger den kubanska migranten Arley Alonso Ferrarez i en videointervju som släppts av costaricanska myndigheter.

Kubanerna vill ta sig till USA i enlighet med de regler som innebär att alla kubaner som tar sig till landet också garanteras uppehållstillstånd. De kubanska migranterna har blivit fler efter att de diplomatiska förbindelserna mellan USA och Kuba återupprättades i slutet av förra året, vilket på sikt kan leda till att de amerikanska reglerna för kubanska migranter kan komma att förändras.

Insatser mot människosmugglare

Under flera års tid har det varit vanligt att kubaner tar sig till USA genom Centralamerika. Men i början av november beslutade regeringen i Costa Rica att slå till mot de människosmugglare som opererar i landet. Resorna genom Centralamerika mot USA är mycket farliga.

- Jag skulle inte vilja att min värsta fiende skulle utsättas för detta. Vi har blivit rånade, vi tvingades hoppa i havet mellan Colombia och Panama, en del flickor blev våldtagna och polisen stal från oss, säger den kubanska migranten Ignacio Valdés till den lokala tidningen La Nación.

Efter att ett antal människosmugglare greps i Costa Rica för ett par veckor sedan blev grupper av kubanska migranter strandsatta längs landets södra gräns. Myndigheterna gav då kubanerna tillfälliga transitvisum för att de skulle kunna fortsätta norrut, men vid gränsen till Nicaragua vägrades kubanerna inresetillstånd. Sedan dess har de blivit kvar på den costaricanska sidan av gränsen.

- Den nuvarande krisen utlöstes av att ligan med människosmugglare greps. Situationen belyser något som vi redan varnat för - ett ökande antal kubanska migranter, säger Costa Ricas utrikesminister Manuel González till IPS.

Reser via Ecuador

På senare år har allt fler kubaner på väg mot USA valt att resa via Ecuador, ett land som ger kubaner visum och dit de kan resa med flyg. Därifrån reser kubanerna norrut genom Ecuador och Colombia, vidare genom Panama mot gränsen till Costa Rica.

Denna resa norrut är en betydligt mindre känd väg mellan Kuba och USA än den som går direkt över havet mot Florida.

Fågelvägen är det runt 500 mil mellan Ecuador och USA, men den rutt som människosmugglare använder är betydligt längre.

- Dessa människor förs hit av maffian - internationella människosmugglare, och riskerar sina liv. Vi har fått rapporter om kvinnor som våldtagits och barn som utsatts för faror. Förhållandena är bedrövliga, säger utrikesminister Manuel González.

Costa Ricas migrationsmyndigheter beräknar att runt 13 000 kubaner har rest genom landet sedan förra året.

Stora risker för migranter

Migrationsexperten Carlos Sandoval som är verksam vid Costa Ricas universitet menar att situationen för de strandsatta kubanerna genast måste lösas och påminner samtidigt om att stora mängder människor från regionen försöker ta sig till USA.

- Varje år försöker närmare 300 000 människor från Centralamerika att ta sig till USA, säger han.

Även dessa migranter utsätts för stora risker och svåra situationer under sina resor.

- Fallet med kubanerna är bara ytterligare ett exempel på något som tillhör vardagen i Centralamerika, säger Carlos Sandoval.

Han menar att för att situationen ska lösas krävs det åtgärder från samtliga regeringar i regionen - och säger att det är deras politik som skapat grogrund för ligorna av människosmugglare.

- Det som möjliggör deras verksamhet är de stängda gränserna. Det är ännu mer komplicerat och farligt att ta sig fram utan hjälp av människosmugglare, säger Carlos Sandoval.

Samtidigt uppger costaricanska myndighetsföreträdare att allt fler kubaner anländer till landet. Bara under fredagen den 20 november ska ytterligare 200 kubaner ha anlänt.

- De flesta berättar att de använt alla sina besparingar, de sålde allt de hade och lämnade allt bakom sig för att ta sig till USA, säger Carlos Alvarado, Costa Ricas minister med ansvar för sociala frågor till IPS. 

Text: Diego Arguedas Ortiz/IPS