Kubanska migranter kan få resa vidare från Costa Rica

Närmare åtta tusen kubaner som varit på väg mot USA har i nästan två månaders tid suttit fast i Costa Rica. Nyligen fick 180 av dem äntligen resa vidare, men det är fortfarande oklart vad som kommer att ske med deras strandade landsmän.

Förra veckan kunde 180 kubaner resa vidare från flygplatsen i staden Liberia i Costa Rica, mot El Salvadors huvudstad. Därifrån fortsatte sedan resenärerna med buss mot Guatemala för vidare färd mot den mexikanska gränsen. Avresan kunde ske efter omfattande diplomatiska förhandlingar mellan flera av regionens länder.

Enligt Costa Ricas utrikesminister Manuel González kommer regionens politiker inom kort att träffas för att se över om de övriga kubanska migranter som sitter fast längs gränsen mellan Costa Rica och Nicaragua också ska kunna resa ut på samma sätt.

De 180 passagerarna applåderade och jublade när deras avgång annonserades på flygplatsen. Vissa av dem bar på amerikanska flaggor när de anlände för sin avresa.

Internationella migrationsorganisationen, IOM, bidrog för att få fram ett flygplan åt migranterna, efter att företrädare för Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexiko och Panama kommit överens.
 

Tusentals kubaner fast i Costa Rica

Enligt officiella siffror har 7 800 kubaner fastnat i Costa Rica, och en del av dem sedan mitten av november. Deras mål är att ta sig till USA, där kubaner i enlighet med amerikanska migrationslagar garanteras uppehållstillstånd.

- Jag tror på den amerikanska drömmen. Jag lämnade en ettåring efter mig i Kuba och ser så fram emot att nå USA för att kunna se till att han kan komma efter, sade Yumiley Díaz, en av de 180 passagerarna på flygplanet.

De kubanska migranterna hade fått transitvisum i Costa Rica, men nekades sedan inresa till Nicaragua, och blev därför fast vid gränsen. De flesta bor nu i tillfälliga läger i norra Costa Rica.

I mitten av december meddelade myndigheterna i Costa Rica att de inte längre skulle utfärda några transitvisum till kubaner.

Alla länder som kubanska migranter måste resa genom för att ta sig till USA landvägen kräver visum, vilket gör det omöjligt för dem att boka vanliga flygbiljetter. Myndigheterna i Guatemala gick dock med på att öppna ett särskilt konsulat för de 180 migranter som kom med flyget från Costa Rica.

Kubanerna fick själva betala för flyg- och bussbiljetter samt för övriga omkostnader, berättar IOM:s representant i Costa Rica, Roeland de Wilde.


Omständigt resa till USA

Efter att ha nått fram till Mexiko är tanken att de lokala myndigheterna ska göra det möjligt för migranterna att fortsätta norrut, mot den amerikanska gränsen.

Kubaner som vill ta sig till USA har tvingats genomföra påfrestande resor som går via Ecuador och vidare genom Colombia, Panama, Costa Rica, Nicaragua och andra centralamerikanska länder innan de når fram till gränsen via Mexiko. I december förra året införde dock även Ecuador visumkrav för kubaner, vilket försvårat resorna ytterligare.

Kubaner som gett sig ut på den flera tusen kilometer långa resan från Ecuador har ofta tvingats betala människosmugglare för att ta sig fram, vilket lett till att resorna till stora delar varit dolda för allmänheten. Situationen förändrades dock i november då ett stort nätverk av människosmugglare avslöjades av myndigheterna i Costa Rica.

Trots den första flygningen av migranter är det ännu oklart hur det kommer att gå för de över 7 600 kubaner som fortfarande finns kvar i Costa Rica.

De kubanska migranterna har blivit fler efter att de diplomatiska förbindelserna mellan USA och Kuba återupprättades i slutet av 2014, vilket på sikt kan leda till att de generösa amerikanska reglerna för kubanska migranter kan komma att förändras. 


Text: Diego Arguedas Ortiz/IPS