Kuba och Förenade arabemiraten stärker banden

I förra veckan invigde Förenade arabemiratens utrikesminister landets nya ambassad i Havanna. De båda länderna har dessutom slutit nya avtal och utlovat att förbindelserna ska stärkas ytterligare.

Förenade arabemiratens utrikesminister Abdullah bin Zayed Al Nahyan mötte på måndagen sin kubanske motsvarighet Bruno Rodríguez och undertecknade bland annat ett avtal om nya flygförbindelser mellan länderna.

- Jag är övertygad om att banden mellan våra länder kommer att stärkas ytterligare under kommande år, sade Abdullah bin Zayed Al Nahyan, som under sitt besök även diskuterade nya ekonomiska samarbeten.

Enligt de två utrikesministrarna innebär öppnandet av den nya ambassaden ett viktigt steg framåt.

Kubas handelsminister Rodrigo Malmierca undertecknade även ett avtal med Abu Dhabis utvecklingsfond om finansiering av uppbyggnaden av en solenergianläggning i landet.

Ökat intresse för Latinamerika

Förenade arabemiraten, som är en federation bestående av sju emirat, däribland Abu Dhabi och Dubai, upprättade diplomatiska relationer med Kuba 2002. Beslutet att öppna en ambassad i den kubanska huvudstaden togs förra sommaren.

Förenade arabemiraten har även skrivit nya avtal med andra latinamerikanska länder, däribland Argentina, Brasilien, Chile och Mexiko, och det oljerika landet har på senare tid visat ett allt större intresse för regionen.

En Abu Dhabi-baserad tidning rapporterade tidigare i år att Förenade arabemiraten och Ryssland har planer på att samarbeta kring bygget av en jättelik flygplats på Kuba, som enligt planerna ska fungera som ett internationellt nav för resor till Latinamerika.

Det auktoritärt styrda Förenade arabemiraten är enligt OECD det land i världen som i förhållande till sin ekonomi gav mest pengar i utländskt bistånd under 2013 och 2014. Enligt OECD låg landets bistånd på 1,34 procent av BNP under förra året. 

Text: Patricia Grogg/IPS