Kräver värdiga förhållanden för migranter

Stödgruppen för centralamerikanska migranter i Mexiko, Nadie es illegal, kräver säker transit genom Mexiko. Latinamerika.nu har intervjuat Emelie Viklund, en av flera volontärer i Nadie es illegal, som deltagit i en karavan genom Mexiko för migranternas säkerhet.

För en månad sedan genomförde Nadie es illegal (På svenska: Ingen är illegal) en stödaktion för Centralamerikanska migranter i Mexiko.

- Klockan 04.00 en torsdagsmorgon i april skulle vi, migranter, volontärer, aktivister, journalister och franciskanermunkar som är ansvariga för härbärget La 72 i Tenosique, Tabasco, ta tåget La Bestia, tillsammans med cirka 500 migranter från Centralamerika, för att protestera mot de livsfarliga förhållanden under deras resa genom Mexico, berättar Emelie Viklund.

Initiativtagare till karavanen är franciskanermunken Fray Tomás Gonzalez Castillo på härbärget för migranter "La 72 Hogar- Refugio para Personas Migrantes" i Tenosique, Tabasco i Mexiko. Härbärget har funnits sedan 2010 och ger humanitär hjälp till migranter från Centralamerika som reser genom Mexiko för att komma till USA.

- La 72 fick sitt namn till minne av de 72 döda migranter som hittades i en massgrav i Tamaulipas i norra Mexiko i 2010.

Migranternas resa genom Mexiko är lång och farlig och som papperslösa får de inte använda reguljära transportmedel. Deras enda möjliga transportmedel är att resa uppe på taket på godståget La Bestia genom Mexiko, gå till fots, eller hitta och betala en människosmugglare som inte sällan utsätter dem för brott under vägen.

- Varje år arrangerar Fray Tomás ett så kallat Vía Crucis Migrante vilken är en procession under påsken för att uppmärksamma migranternas svåra och farliga resa genom Mexiko. I år var tanken att han själv, volontärer, aktivister, journalister, fotografer och organisationer inom mänskliga rättigheter skulle resa till Guatemalas gräns, hämta upp de migranter som var på väg att gå över gränsen som papperslösa och följa med dem hela vägen från gränsen till härbärget, det är cirka 50 kilometer till fots.

Bilar fanns tillgängliga utifall någon inte skulle klara resan. Efter att ha vilat på härbärget var tanken att alla skulle vänta in tåget La Bestia och tillsammans resa till Palenque, Chiapas, det vill säga första delen av resan till USA. I Palenque var det sedan upp till var och en av deltagarna som inte var migranter om de ville fortsätta resan eller gå av och resa tillbaka till härbärget med buss.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"69647","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"237","typeof":"foaf:Image","width":"420"}}]]

La Bestia.

Men vagnarna med migranter och volontärer kopplades bort från tåget och karavanen bestämde sig istället för att gå till fots. Nu med målet Mexiko City.

- Där ska migranterna be om ett möte med presidenten för att be om ett stopp för de livsfarliga förhållandena längs deras väg genom Mexiko.

I arbetet med Nadie es illegal har Emelie träffat på en mängd migranter och hört om många livsöden. Till dem hon lärt känna närmare hör Liliana, Emmy och Elena.

- Jag har känt dem ett år nu. När vi var på La72 förra påsken var de där. Liliana är Mexikanska, Emmy är hennes dotter, förra året var hon bara åtta månader och nu är hon ett år äldre, berättar Emelie.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"69648","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"293","typeof":"foaf:Image","width":"220"}}]]
Emmy.

Emmys pappa är från Honduras och det tycker inte Lilianas familj om så de slängde ut henne och dottern. Tillsammans med Emmys pappa och syster kom de till La72 för att ha mat och husrum. De bestämde sig att resa vidare till USA även fast de hade möjligheten att ansöka om visum i Mexiko, eftersom Emmy föddes där kan iallafall hennes pappa få Mexikanskt uppehållstillstånd.

- Men de hade redan bestämt sig. De skulle vidare till USA. Att resa på La Bestia med Emmy, då åtta månader, var för farligt, så de bestämde sig att chansa att resa med buss korta sträckor för att undvika att bli upptäckta.

Men den lilla familjen kom inte långt.

- Under första dagen stötte de på ett gäng kriminella som när på lyckades kidnappa Emmy. De kom tillbaka till La72 skräckslagna. Till slut tog de modet till sig och reste vidare och de kom fram till USA. Tyvärr blev de alla deporterade, Emmys pappa och hans syster till Honduras och Emmy och hennes mamma till Mexiko.

Familjen splittrades. Eftersom Emmy och hennes mamma har det lättare att resa till Honduras än tvärtom så reste de till honom.
- Så i år bestämde de sig att resa igen, vilken överraskning att se dem på La72 igen. De var med oss uppe på La Bestia och gick sedan med i karavanen.

Som medlem i Nadie es Ilegal är det migrationsfrågor viktiga för Emelie Viklund.

- Jag är själv migrant och jag vill att alla migranter ska ha samma chans, bara för att jag råkade födas med ett europeiskt pass gör det mig till en "bra" migrant med möjligheter att röra mig över gränser. Det är inte rättvist och jag förstår att migration inte kan stoppas, människor kommer alltid att flytta på sig, det har vi gjort under hundratals år och det kommer vi alltid att göra.

Emelie Viklund vill att alla de människor som väljer att migrera för att de inte kan leva under mänskliga förhållanden i sina hemländer ska ha rätt till sina mänskliga rättigheter.

- Det är det som är ett stort problem i Mexiko. För att bara ge ett exempel, 6 av 10 kvinnor från Centralamerika blir våldtagna på vägen genom Mexiko. Oftast går de till en läkare innan de reser, för att få en spruta som gör att de inte kan bli gravid om/när de blir våldtagna. Varför ska en människa behöva resa under sådana omänskliga förhållanden?

Text: Lisa Karlsson, Latinamerikagrupperna
Foto: Emelie Viklund

Fakta

FAKTA

Migranternas krav till Mexikos president:
1. Ett transitvisum för migranter från Centralamerika och en garanti att deras resa är säker under hela vägen. Inga fler stympningar och dödsfall på grund av tåget La Bestia.
2. Ett stopp för utpressningar, misshandel, kidnappningar och mord av migranter av organiserade kriminella grupper. Straffa de regeringsanställda som är delaktiga i dessa brott.
3. Kontinuerligt skydd för migranter. Säkerhet bör inte bara garanteras på härbärgen, utan i hela landet.
4. Borttagning av Nationella Institutionen för Migration (INM).

Nadie es Ilegal:
Nadie es Ilegal är en grupp unga i Merida, Yucatan. De arbetar aktivt för att stödja härberget La72 för migranter från Centralamerika som reser genom Mexiko till USA. Resan är farlig och många kommer inte fram. La72 erbjuder husrum, mat, medicinsk hjälp, råd, hjälp att rapportera brott mot mänskliga rättigheter med mera.
Gruppen arbetar också med att informera och ge föredrag i skolor och universitet för att öka förståelsen för situationen för migranter i Mexiko. De ordnar insamlingar av mat, kläder, skor, medicin och ekonomiskt stöd till La 72 genom att erbjuda filmkvällar, välgörenhetskonserter, fotoutställningar och annat. När de kan reser de till La 72 som volontärer och hjälper till med de dagliga uppgifterna som härbärget behöver.
De flesta av migranterna kommer från Honduras, men det är också många från El Salvador, Nicaragua, Guatemala och även andra länder i Latinamerika.