Kraftig jordbävning i Chile

Minst 122 personer befaras ha omkomit och ett flertal personer rapporteras skadade vid jordbävningen som skakade Chile natten till i dag, lördag. Jordskalvet mättes upp till 8.8 enligt Richterskalan och epicentret var i Concepción, cirka 500 km söder om huvudstaden, Santiago. President Michelle Bachelet har utfärdat katastroftillstånd i tre regioner.

Klockan 03.37, lokal tid, skakades landet kraftigt av skalvet som mättes upp till 8.8 enligt Richterskalan. Jordbävningen är den största sedan 1960. Infrastrukturen har fått allvarliga skador, motorvägar och kommunikationsnät har raserats, el och vattentillförsel är begränsad. Den internationella flygplatsen är stängd under 24 timmar. Risk för tsunami har utfärdats längs hela Stillahavskusten. 

Inrikesministern, Edmundo Perez, meddelar att runt om i landet finns det tillräckligt med resurser för att möta katastrofen. 

Sebastián Piñera, Chiles kommande president som tillträder den 11 mars, meddelar att hans regering kommer att prioritera arbetet med återbygga landet. 

- Vi måste återbygga vägar, flygplatser, hamnar och hus. Chile måste förena sig för att hjälpa offren, säger Sebastian Piñera till CNN på spanska.

Text: Roxana Ortiz
Foto: Sebastian Martinez, AP Foto