Konflikt Ecuador-Colombia mot avslut

*Konflikten mellan Ecuador och Colombia löstes på fredagen genom en ursäkt från Colombia under ett möte med Riogruppen i Dominikanska Republiken. Men det kvarstår fortfarande frågetecken som måste rätas ut för att få avslut i konflikten.*

Organisationen för amerikanska stater, OAS, kom på söndagen till Quito för att genomföra en inspektion på området för den colombianska militärens attack mot gerillan FARC på ecuadorianskt territorium. OAS generalsekreterare José Miguel Insulza menar att saken måste få ett avslut genom att med inspektionen klargör alla detaljer.

Correa hade satt upp två alternativa krav för att konflikten skulle kunna lösas. Den ena att Colombia gav en offentlig ursäkt som inte förminskade betydelsen av attacken och ett löfte om att inte återigen bryta mot internationell lagstiftning. Det andra alternativet var ett kategoriskt fördömande av attacken från OAS eller den så kallade Riogruppen.

Under mötet med Riogruppen på fredagen kom den ursäkt som Correa väntat på. Den ecuadorianska presidenten sade på söndagen att det ändå var svårt att få tillbaka förtroendet för Colombia och att återupptagandet av de diplomatiska relationerna skulle koordineras med Venezuela.

Efter OAS inspektion hoppas Correa få svar på en del detaljfrågor som fortfarande är oklara kring attacken i norra Ecuador förra lördagen. Bland annat huruvida det förekom misshandel eller andra kränkningar under den militära insatsen, vilken teknologi Colombia använt sig av och huruvida grannlandet fått hjälp från något tredje land.

Det förekommer fortfarande frågetecken om de mexikanska studenter som tros ha befunnit sig i Farcs läger nära gränsen till Colombia. DNA-prover ska visa om de fyra försvunna studenterna finns bland de 24 kroppar som hittats i lägret.

_Tove Silveira Wennergren_