Kärnvapentester ska övervakas från Ecuador

Organisationen CTBTO, som kontrollerar att avtalet mot nya kärnvapenprov följs, kommer snart att installera två nya mätstationer på Galapagosöarna.

Galapagosöarna ligger i Stilla havet, cirka hundra mil väster om Ecuadors kust. De två nya mätstationer som ska installeras där blir betydelsefulla enligt CTBTO.

- De är ett viktigt steg mot ett komplett internationellt bevakningssystem inom det nätverk som dygnet runt övervakar världen för att upptäcka tecken på kärnvapentester, säger CTBTO:s generalsekreterare Lassina Zerbo.

Han understryker att mätstationerna på ögruppen Galapagos kommer att förbättra den globala övervakningen.

- Jag är mycket tacksam gentemot Ecuadors regering och landets befolkning för detta värdefulla bidrag till den globala säkerheten, säger Lassina Zerbo.


Varningssystem för naturkatastrofer 

Mätstationerna kommer att ligga nära ekvatorn och uppges bli viktiga för övervakningen av Stilla havet, där hundratals kärnvapentester tidigare genomförts. Enligt CTBTO kommer övervakningen med hjälp av infraljud även att förbättra möjligheterna att komma med tidiga varningar om naturkatastrofer i regionen, som tecken på vulkanutbrott.

Det finns flera vulkaner i Ecuador, däribland Tungurahua-vulkanen som senast hade ett utbrott i april 2014. De två nya mätstationerna ska även kunna lämna bidrag till forskning om atmosfären, om stormar och klimatförändringar.

Inom CTBTO:s globala övervakningssystem finns det nu över 300 mätstationer, varav en del är placerade på några av jordklotets mest otillgängliga platser. Det som mäts är seismisk aktivitet, ljudvågor i havet, infraljud och radioaktivitet.

Nätverkets mätstationer uppges nu täcka 90 procent av jorden, men när det är fullt uppbyggt - med sammanlagt 337 mätstationer, ska alla platser på jorden kunna bevakas fullt ut.


Ska stoppa kärnvapentester

Systemet syftar till att se till att principerna i provstoppsavtalet, CTBT, som ännu inte har trätt i kraft, följs - och att inga kärnvapenprov genomförs i atmosfären, i hav eller under jord.

Förbudet mot kärnvapenprov gick igenom i FN:s generalförsamling 1996, men ännu har tre länder valt att inte underteckna avtalet; Indien, Nordkorea och Pakistan. Detta samtidigt som USA, Kina, Egypten, Iran och Israel inte har ratificerat avtalet. Flera av kärnvapenstaterna har dock infört ett frivilligt stopp för nya kärnvapentester.

Lassina Zerbo säger att CTBTO:s mätstationer med tiden även fått ett vidare uppdrag, och han jämför systemet med ett enormt stetoskop runt jorden som övervakar och registrerar avvikelser.

Text: Thalif Deen/IPS