Känd mördare dödad på fängelse i Guatemala

Tretton personer har avlidit, inklusive den välkände före detta militären Byron Lima Oliva, i en massaker på fängelset Pavón i utkanten av Guatemala City. Lima Oliva satt fängslad för att ha mördat biskop Gerardi i april 1998. Massakern den 18 juli 2016 beklagas av såväl människorättsorganisationer som Guatemalas president Jimmy Morales.

Den 18 juli skakades Guatemala av nyheten att den ökände mördaren och före detta militären Byron Lima Oliva hade dödats på fängelset Pavón strax söder om Guatemala City. Polis och militär befann sig på platsen men väntade flera timmar innan de gick in på fängelset, som hade tagits över av beväpnade fångar. När åklagarmyndigheten sent omsider kunde söka igenom fängelset hittades bland annat en pistol, två handgranater, hemmagjorda knivar, mobiltelefoner, walkie-talkies, ett kilo kokain, marihuanaplantor, öl och sprit.

Skepsis mot nyheten

Minst 25 personer skadades i våldsamheterna på fängelset. Lima Oliva och tolv andra fångar dog, och bland de avlidna finns även en ung kvinna från Argentina som befann sig på fängelset för att besöka Lima Oliva. Nyheten om massakern möttes först med skepsis på många håll och provocerade senare en lång rad rykten och konspirationsteorier. Den i dagsläget mest spridda teorin tycks vara att attacken mot Lima Oliva iscensattes av en annan fånge, Marvin Montiel Marín alias ”El Taquero”, som enligt uppgifter i media ska ha varit i konflikt med Lima Oliva rörande kontrollen över droghandeln på Guatemalas fängelser.

Lima Oliva var en inflytelserik man i den guatemalanska fängelsevärlden med mäktiga vänner inom militären, politiken och privata sektorn. År 2014 avslöjade den FN-kommissionen mot straffrihet i Guatemala (CICIG) att Lima Oliva inte bara kom och gick från fängelset ungefär som han ville, utan att han dessutom ägde restauranger, hus, bilar, hästar och flera företag inklusive en klädfirma som producerade kampanjmaterial åt det dåvarande regeringspartiet Partido Patriota och den nu avsatte presidenten Otto Pérez Molina. Den guatemalanska åklagarmyndigheten hade troligtvis känt till samma information sedan ett par år tillbaka, men utan att agera.    

I en intervju med guatemalansk TV bekräftar Pérez Molina, som sitter häktad misstänkt för korruption, att han var vän till den avlidne och lärde känna honom när han anslöt sig till dåvarande presidenten de León Carpios säkerhetstjänst (1993):

- Jag ska inte påstå att Byron Lima var något helgon, men han var en bra person och det han utsattes för i livet är en beklaglig och orättvis historia. Byron Lima är inte skyldig till mordet på biskop Gerardi.

Presidenten förnekar vänskap

Foton har cirkulerat på Guatemalas sittande president Jimmy Morales tillsammans med Lima Oliva, men Morales förnekade att de två skulle ha varit vänner och sa istället att han beklagar dödsfallet på samma sätt som han beklagar alla dödsfall som sker på liknande sätt. Presidenten uttalade sig först en dag efter massakern och sa då också att det guatemalanska fängelsesystemet har ”kollapsat” och att fler än 20 000 fångar sitter frihetsberövade i ett system som bara har kapacitet för att hålla 6 500 personer.

Den guatemalanska koalitionen för människorättsorganisationer, La Convergencia Por Los Derechos Humanos, uttalade sig på liknande sätt och underströk att det är bristen på kontroll inom fängelsesystemet som möjliggör den här sortens tragedier. Massakern på Pavón-fängelset är också långt ifrån ensam i sitt slag på Guatemalas överfulla fängelser. Den 29 november 2015, till exempel, dog 17 fångar i en uppgörelse på Canadá-fängelset i Escuintla vid Guatemalas stillahavskust, ett fängelse som byggdes för 300 fångar men i dagsläget hyser fler än 6000.

Text: Aron Lindblom, Diakonia Guatemala

 

 

 

 

Fakta

Lima Oliva är soldat i den guatemalanska armén och hade bland annat utfört utlandstjänst för FN:s fredsbevarande styrka på Cypern och tjänstgjort för det guatemalanska presidentämbetets säkerhetstjänst innan han greps år 2000 och dömdes 2001 till 30 års fängelse för mordet för biskopen Juan José Gerardi Conedera, ett straff som senare kortades till 20 år. Dagen innan rättegången för mordet på biskop Gerardi genomfördes ett attentat och mordförsök mot en av domarna i fallet, Yassmín Barrios, samma domare som år 2013 dömde den tidigare diktatorn José Efraín Ríos Montt till 80 års fängelse för folkmord och brott mot mänskligheten.

Mordet på biskop Gerardi den 26 april 1998 skedde bara två dagar efter att samme Gerardi presenterat REMHI eller Guatemala Nunca Más, den katolska kyrkans genomgång av terrorn och våldet under åren av diktatur i Guatemala. Rättegången kantades av sabotage och attentat men ledde till slut till fällande domar mot Lima Oliva, hans far general Lima Estrada, ytterligare en militär samt en katolsk präst, som på olika sätt hade deltagit i mordet. Rättegången för mordet på Gerardi var en av de första rättsprocesser som lyckades bevisa att Guatemalas väpnade styrkor utförde politiska mord.