Kampsångerskan "La Negra" är död

*Mercedes Sosa är död. Men hon kommer att leva för evigt genom sina sånger! Så löd hyllningarna efter den 74-åriga argentinska kampsångerskans död.*

Mercedes Sosa dog efter en tid på sjukhus i sviterna av lung- och njurproblem. Sosa kom från en fattig familj med rötter dels från quechua-folket och dels från Frankrike. Hennes smeknamn var ”La Negra” – den svarta. Klädd i röd poncho och med långt svart hår var hon en av de största frihetssångarna under decennier av motståndsrörelse mot sydamerikanska diktaturer.

Sammanlagt spelade Mercedes Sosa in ett 40-tal album med ballader och folkmusik. ”Gracias a la vida” och ”Alfonsina y el Mar” är två av de kanske mest kända sångerna.

Chilenskan Violeta Parras ”Gracias a la vida” blev genom Mercedes Sosas tolkning en sång som hela vänsterrörelsen på 1970- och 80-talet ställde sig bakom. I Sverige blev den även populär i finska schlagersångerskan Arja Saijonmaas tolkning ”Jag vill tacka livet” i början av 1980-talet. Även frihetssångaren Jan Hammarlund tolkade den.

1979 tvingade Mercedes Sosa under en tid gå i exil i Spanien och Frankrike då den argentinska diktaturen bannlyste hennes musik och till och med arresterade henne mitt under en spelning i La Plata, Argentina.

Bara några år senare kunde dock Mercedes återvända från sin exil och var då mer populär än någonsin. Hon spelade in skivor med en rad kända musiker, bland andra Shakira, Luciano Pavarotti och Sting.

_Jessica Nilsson_