Kampanj mot att kvinnor fängslas efter aborter i El Salvador

För närvarande sitter 15 kvinnor fängslade i El Salvador, dömda till långa straff för att ha genomfört aborter. Nu har lokala och internationella människorättsorganisationer inlett en stor kampanj för att förändra landets mycket stränga abortlagstiftning.

El Salvador är ett av få länder i världen som inte bara förbjuder alla former av aborter, utan där kvinnor som genomgått aborter dessutom döms till fängelse. Enligt lokala organisationer åtalades minst 129 kvinnor för detta brott mellan år 2000 och 2011.

Kvinnorna som blivit dömda har i många fall blivit det efter att ha genomfört illegala aborter och sedan drabbats av komplikationer och tvingas söka vård. På sjukhusen har läkarna sedan av rädsla för att själva bli åtalade valt att anmäla kvinnorna, som i de flesta fall kommer från fattiga förhållanden.

Amnesty International och lokala människorättsorganisationer kräver nu förändrad lagstiftning och ett upprop har undertecknats av 300 000 personer.

Upp till 30 års fängelse

Kampanjen fick förnyad kraft fart efter att 21-åriga Carmelina Pérez nyligen blev friad av en högre rättslig instans efter att tidigare ha blivit dömd för mord och hunnit avtjäna 15 månader i fängelse.

Carmelina Pérez har en treårig son i sitt hemland Honduras. Hon arbetade som hembiträde i El Salvador då hon drabbades av ett missfall, som misstänktes vara framtvingat. I juni förra året dömdes hon till 30 års fängelse för mord. Hon grät av lycka efter att en domstol i staden La Unión den 23 april förklarat henne oskyldig.

- Jag är så lycklig eftersom jag nu kommer att kunna återförenas med min son och min familj, sade hon till IPS efter domslutet.

Av de 17 kvinnor som sedan 1998 har dömts för samma brott sitter 15 fortfarande i fängelse. År 1998 ändrades landets lagar och det beslutades att abort skulle vara förbjudet under alla omständigheter - även om moderns liv stod på spel eller om graviditeten var resultatet av en våldtäkt eller berodde på incest.

En av de 17 kvinnor som dömts för att ha genomfört en abort, en grupp som kommit att kallas "Las 17", var den nu 25-åriga Carmen Guadalupe Vásquez. Efter att ha blivit våldtagen och fått missfall dömdes hon till 25 års fängelse. Hon hann avtjäna sju år i fängelset innan hon i januari i år frigavs av Högsta domstolen, med hänvisning till att åklagarsidan begått formella fel i den tidigare domen.

För närvarande sitter minst ytterligare fem kvinnor häktade för samma brott i avvaktan på dom.

Abort - en klassfråga

- Det totala abortförbudet är ett brott mot flickors och kvinnors mänskliga rättigheter, i enlighet med deras rätt till liv, hälsa och rättvisa, sade Amnesty Internationals Amerikachef Erika Guevara nyligen i samband med ett möte i San Salvador.

Hon påpekade samtidigt att den salvadoranska lagstiftningen slår särskilt hårt mot landets fattigaste kvinnor.

- Det är väl känt att kvinnor från medel- eller överklassen kan genomföra betydligt säkrare aborter på privata kliniker i El Salvador, där de inte löper någon risk att gripas.

Amnesty International menar att El Salvador måste legalisera aborter åtminstone i de fall där kvinnan blivit gravid på grund av våldtäkt eller incest, eller där kvinnas hälsa står på spel, samt i fall där fostret är mycket svårt skadat eller har små chanser att överleva.

Nyligen träffade representanter för Amnesty International, samt den lokala organisationen Agrupación Ciudadana, och USA-baserade Centret för reproduktiva rättigheter, företrädare för landets regering. Detta för att framföra sina krav på en reformering av abortlagstiftningen och överlämna de 300 000 namnunderskrifterna.

- Det finns åtminstone ett intresse för att prata, vi ser en viss öppenhet, säger Paula Ávila vid Centret för reproduktiva rättigheter till IPS.

Dog i fängelse

Samtidigt meddelade nyligen Interamerikanska människorättskommissionen, IACHR, att man kommer att granska fallet med en kvinna kallad "Manuela". Manuela var en kvinna som efter att ha fått ett dödfött barn dömdes till 30 års fängelse efter att ha felaktigt anklagats för att ha genomfört en abort. Senare framkom det dock att hon led av en cancerform som kan förorsaka missfall. Manuela avled i fängelse 2010 utan att ha fått tillgång till cancervård.

Debatten om aborter i El Salvador domineras ofta av moraliska och religiösa argument som förs fram av ledare för både katolska kyrkan och olika evangeliska kyrkor.

Samtidigt innebär den friande domen för Carmelina Pérez att hoppet stiger även för andra kvinnor som dömts i enlighet med den hårda lagen. Den friande domen kom efter att domstolen avvisat ett utlåtande från den gynekolog som åklagarsidan byggt sitt åtal på. Detta var första gången en domstol i landet avvisat ett sådant utlåtande.

Text: Edgardo Ayala/IPS