Kakaoproduktion ska lyfta fattiga i El Salvador

Rostade kakaobönor. Foto: Elmer Guevara/WikimediaCommons

I olika delar av El Salvador har man återigen börjat odla en gröda som har en stark förankring i lokala traditioner - kakao. Inom projektet Alianza Cacao hoppas man att på sikt kunna skapa inkomster för närmare 10 000 familjer i landet.

Idalia Ramón arbetar tillsammans med tio kvinnliga kollegor med att tillverka choklad av kakaobönor. Chokladbitarna tillverkas i formen av stjärnor och rektanglar som sedan skickas vidare för försäljning.

- Tidigare kunde vi ingenting om kakao eller choklad, men nu när jag har fått denna extra inkomst inser jag vilka fördelar kakaon kan ha för vår befolkning, säger hon till IPS.

Tidigare livnärde sig den 38-åriga änkan på att sälja vetetortillas. Men pengarna räckte knappt till att försörja de tre barnen. Nu är Idalia Ramón en av flera kvinnor i orten Caluco i västra El Salvador som arbetar inom ett nationellt projekt för att återuppliva landets kakaoindustri.

Tuff start

Kvinnorna tvingades arbeta hårt för att kunna dra igång sin lilla chokladfabrik, där de nu förvandlar kakaobönor till handtillverkad ekologisk choklad.

Alianza Cacao, som består av flera kooperativ och bondeorganisationer från olika delar av landet, har arbetat med projektet sedan slutet av förra året. Efter att kakaon malts och bearbetats formas den bland annat till stänger, som sedan kan lösas upp i kokande vatten till den chokladdryck som är så populär i El Salvador.

Under de kommande fem åren hoppas Alianza Cacao att skapa inkomstmöjligheter för 10 000 familjer i olika delar av landet, med hjälp av 10 000 hektar nya kakaoodlingar.

- Genom projektet får vi chansen att förbättra vår svåra ekonomiska situation, säger María Alas, 33, till IPS.

Projektet får bland annat stöd av den amerikanska biståndsmyndigheten Usaid.

Kakaoodlingar har en lång tradition i El Salvador men odlingarna försvann nästan helt i landet efter att olika växtsjukdomar härjat på fälten. Sedan dess har kakaon istället importerats från grannländerna Honduras och Nicaragua.

Ohyra på kaffeplantor födde idéen

Planerna på att återuppliva kakaon kom som ett svar på problemen med så kallad kafferost i El Salvador, en växtsjukdom som orsakas av svampen hemileia vastatrix och som drabbat en femtedel av landets kaffeodlingar - och därmed slagit hårt mot landets kaffebönder.

Alianza Cacao inledde sin satsning med hjälp av plantskolor, och alliansens medlemmar har sedan planterat ut växterna på sina gårdar. Det kommer dock att ta tre till fyra år innan de första frukterna kommer. Men här i Caluco har man kunnat börja tillverka choklad redan nu, tack vare att det redan fanns några lokala kakaoproducenter, och eftersom en del kakaobönor importerats. Under kolonialtiden var kakaon från Caluco vida känd.

- Vi hoppas att produktionen blir större nästa år. I år är den ganska liten eftersom vi precis har kommit igång, berättar Raquel Santos, som är vice ordförande i det lokala kakaokooperativet.

När produktionen ökat hoppas man kunna producera 500 kilo kakao i månaden. I dag är chokladen handtillverkad, men kooperativets medlemmar hoppas att man med tiden ska kunna industrialisera produktionen. För närvarande arbetar 29 män och 25 kvinnor med att producera kakao och choklad.

Alianza Cacao menar att det är av högsta vikt att den kakao som produceras är av högsta kvalité och ekologisk, eftersom hela projektet handlar om att satsa på en hållbar utveckling.

- Det är viktigt att bönderna vet att deras odlingar kan bedrivas ekologiskt. Både eftersom det är mer miljövänligt, men också eftersom de då kan få ut ett högre pris, säger Griselda Alvarenga, som är rådgivare till Alianza Cacao. 

Text: Edgardo Ayala/IPS
Foto: Elmer Guevara/WikimediaCommons