Jubileum firades med konstutställning

Foto: Emmelie Heljeved

Sedan 25 år tillbaka arbetar organisationen Funarte med samhällsutveckling för barn genom konst. I år var deras jubileumsfirande extra speciellt då 14 personer som en gång varit deltagande barn i organisationens projekt, nu själva blivit examinerade lärare.

Tacktal och lyckönskningar från både lokala myndigheter och utländska samarbetsorganisationer avbytte varandra i en tät ström, under nästan två timmar och en liten blåsorkester gav en extra festlig känsla. Höjdpunkten under jubileumsceremonin var utdelningen av lärarcertifikaten.

För mig betyder certifikatet ett erkännande. Jag började som barn med en workshop som gavs i mitt område. Vi lärde oss att vara fria, bli konstnärer och att uttrycka oss genom konsten. Nu är jag efter många år själv utbildare, säger Osiris Dolores Castilblanco Briones, en av dem som under dagen fick sitt lärarcertifikat.Osiris Dolores Castilblanco Briones.

Funarte är kända för sina väggmålningar som pryder hela staden Estelí. Men på den nuvarande utställningen i Funartes lokaler i Estelí, finns det även plats för annan konst. I ett av de stora vita rummen, hänger målningar med naturtema, målade med färg som är baserad på jord. Olika djur i bruna toner hänger fint placerade. I ett annat rum finns barnens självporträtt som de målat i samband med en workshop om självbild. Här är det färg som gäller. I en hörna har man hängt upp runda bilder i en cirkel. Övriga väggar i byggnaden är täckta med fantasifulla masker eller väggmålningar. Utomhus rums större statyer.

Jag kommer ihåg känslan jag hade, när jag målade min första väggmålning. Det var speciellt att veta att den skulle ses av många människor, inte bara av familjen. Den målades i en skola i mitt område, fortsätter Osiris.

Under 1990-talet raderade den dåvarande regeringen bort många av väggmålningarna eftersom de inte gick ihop med deras politik. Tanken med väggmålningarna är att sprida ett budskap som många människor kan ta del av.

Med den nya regeringen har det blivit möjligt att samarbeta med skolorna igen och många har idag väggmålningar. När jag var barn målade vi ofta teman som miljö och historia. Revolutionen var återkommande. Idag arbetas det mycket med kvinnor och barns rättigheter och miljötemat håller i sig fortfarande, menar Osiris.

Enligt henne är konsten “ett sätt att leva i Nicaragua”. En positiv protest där man försvarar miljön men även kvinnor och barns rättigheter.

Även Anabel García Blandón, Funartes direktör, menar att konst är mycket viktigt i ett samhälle.

- Den är motorn för förändring och transformation, säger hon.
 

Text och foto: Emmelie Heljeved, Svalorna Latinamerika