”Jag vill inte att historien ska upprepa sig”

Carla från den bolivianska kvinnorättsorganisationen Chuyma Voluntario tillsammans med sin mormor. Foto: Hanna Lönnebo Cruce

Bolivia har de högsta siffrorna på kvinnovåld i Latinamerika. Latinamerika.nu har träffat några av aktivisterna i kvinnorättsorganisationen Chuyma Voluntario, i El Alto, och pratat om kampen för kvinnors rätt.

Tre generationer kvinnor sitter runt lunchbordet. En 70-åring som jobbat hela sitt liv med att städa andras hem och uppfostra andras barn, en 37-åring som fick barn vid 17 års ålder och blivit utsatt för misshandel av barnets pappa, en 20-åring som valt att bo hos sin mormor istället för föräldrarna för att undvika pappans patriarkala och traditionella värderingar. Tre individer som är strålande exempel på kvinnor som jobbat i motvind hela livet, men som ändå inte ger upp.

Genom vår praktik på den bolivianska organisationen Chuyma Voluntario, en mötesplats för unga aktivister, har vi lärt känna Carla. Hon är en 20 år gammal juridikstudent som bor med sin mormor i El Alto. Hennes engagemang för feministiska frågor väcktes i och med att hennes mamma blev utsatt för våld i hemmet, likaså hennes mormor. 
- Jag vill inte att historien ska upprepa sig, säger Carla och berättar vidare om innebörden av begreppet feminicid.  

- Begreppet syftar till det extrema våld kvinnor kan utsättas för enbart på grund av det faktum att de är kvinnor.


Utbrett problem

Under januari månad rapporterades 209 fall av kvinnomosshandel i Bolivia, vilket innebär sju per dag, och då är mörkertalet stort.

Våld i hemmet är ett utbrett problem i Bolivia. 
- I vårt samhälle dricks det mycket alkohol på helgerna, vilket förvärrar problemen, säger hon. 

Carla menar att behovet av information är stort, att många kvinnor inte vet vilka rättigheter de har. Att analfabetismen bland kvinnor är stor, framförallt på landsbygden, förvärrar deras utsatthet ytterligare.

När kvinnor som flyttat till El Alto från lansbygden utsätts för våld är de ofta extra utsatta och vet kanske inte vart de kan vända sig för att få stöd. Med anledning av detta går Chuyma Voluntario runt i El Alto, varje månad den 25, och sprider information med telefonnummer och uppmaning att söka hjälp om våld förekommer.


Drömmer om respekt

Efter lunchen hos mormodern åker vi tillsammans med Carla mot det statliga universitet där kvinnodagen uppmärksammas med tal från kulturministeriet, politisk rap och modern dans.

- Bolivia har de högsta siffrorna på kvinnovåld i Latinamerika. Endast under årets första två månader har 19 kvinnor mördats, berättar en aktivist från den socialistiska organisationen "Pan y Rosas" som befinner sig på plats. När det gäller sexuellt våld ligger Bolivia på andra plats, bara Haiti har fler. "Pan y Rosas" delar ut ett informationsblad om sexuella trakasserier som försiggår på universitet, om abort med rubriken "de rika aborterar, de fattiga dör" och att arbetarklasskvinnor är dubbelt exploaterade.

Bolivia har, precis som resten av världen, lång väg att gå för att uppnå jämlikhet.

- Min dröm är att kvinnor blir respekterade, och att det inte bara kommer att handla om att ta examen och gifta sig. För vi kvinnor har också drömmar, avslutar Carla.

Text och foto: Maja Lavett och Hanna Lönnebo Cruce, deltagare på kursen De ungas rätt, Billströmska folkhögskolan