Husockupation under sociala forumet

*Klockan elva på förmiddagen fredagen den tionde oktober ockuperade en grupp maskerade studenter institutionen för juridik, på universitetet San Carlos (Usac) i Guatemala City. Ockupationen genomfördes mitt under Amerikas Sociala Forum som hålls på samma universitet och orsakade en del uppståndelse bland forumdeltagare och studenter.*

- Vi genomför den här ockupationen för att protestera mot att universitetet vill höja terminsavgiften med drygt 200 procent, från 191 quetzales till 611 quetzales, sade en av ockupanterna som inte ville uppge sitt namn.

En quetzal är idag värd nästan lika mycket som en svensk krona men Guatemalas minimilön, som inte alltid respekteras, ligger på bara 50 quetzales per dag.

Studenter ockuperar universitet: Aron Lindblom

Ockupanterna, som säger sig inte tillhöra någon organisation, blockerade ingångarna till byggnaden och genomförde ett möte, där de förklarade orsakerna till aktionen. All undervisning avbröts för resten av dagen, men forumets aktiviteter tilläts fortgå som planerat.

- Jag håller med ockupanterna, sade en av studenterna som stod utanför byggnaden och iakttog.

San Carlos universitet har anor från 1600-talet och är ett så kallat autonomt universitet som styrs av valda representanter. Under 1970-talet blev San Carlos centrum för en aktiv och radikal vänsterrörelse som utsattes för ett hårt förtryck från statens sida. Den 14 juli 1980 sköt guatemalansk polis ihjäl åtta studenter och skadade många fler inne på universitetet, och på hösten 1989 kidnappades tio studenter, varav fem senare hittades mördade. San Carlos universitet officiella hemsida är tyst om vad som hände då, men på universitetsområdet finns idag muralmålningar och minnesplaketter med de mördade studenternas namn. Att flera av de studenter som protesterade under fredagen var maskerade är en tradition som lever kvar från åren av diktatur.

_Aron Lindblom_
_Fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala_