Historiskt avtal om vattenkraftverk

Paraguays president Fernando Lugo accepterade på lördagen förslaget om att Brasilien ska betala tre gånger mer än tidigare för energin från vattenkraftverket Itaipú. Kraftverket, som ligger på gränsen mellan Brasilien och Paraguay, har orsakat en långvarig konflikt mellan länderna och blivit en prestigefråga för Lugo.

- På tio månader har vi lyckats komma fram till en överenskommelse kring ett trettio år gammalt problem. Nu börjar en ny epok i relationerna mellan våra länder, sade en nöjd Lugo efter den tre timmar långa slutförhandlingen i Paraguays huvudstad Asunción.

Det nya avtalet innebär att den brasilianska staten ska betala 360 miljoner dollar om året, jämfört med tidigare 120 miljoner dollar, i kompensation för den extra energi som landet använder från deras gemensamma vattenkraftverk, ett av världens största. Dessutom öppnas möjligheten att sälja energin till andra länder efter år 2023. Av de 95 miljoner MWh som producerades i Itaipú 2008 använde Paraguay bara fem procent. Resten av energin från vattenkraftverket har fram tills nu gått direkt till Brasilien.

När Itapiúverket byggdes på 1970-talet skrev Paraguays förre diktator Alfredo Stroessner på ett avtal som gjorde att landet band sig att sälja all överbliven energi till Brasilien till ett kraftigt underpris. Sedan Lugo kom till makten förra året har ett nytt avtal kring Itaipú varit en av hans huvudfrågor. Med de nya intäkterna hoppas Lugo kunna uppfylla sitt vallöfte om att utföra en jordreform till förmån för 300 000 fattiga landsbygdsfamiljer som saknar jord.

I Brasilien var reaktionerna på avtalet ljumma och flera medier anklagade president Luiz Inácio Lula da Silva för att "ge Paraguay en present".

- Brasilien tjänar inte på att ha ett grannland med en lägre utvecklingstakt, sade Lula själv efter förhandlingarna.

För att avtalet ska bli verklighet krävs även ett godkännande från de två ländernas parlament.

Kerstin Edquist