Gränstvisten mellan Venezuela och Colombia fortsätter

En av gränstullarna mellan Colombia och Venezuela. Foto: Wikimedia Commons

Venezuelas president Nicolas Maduro valde förra veckan att stänga ytterligare en gränsövergång till Colombia. Sedan dess har nära 1 500 colombianer deporterats mot sin vilja. Efter lördagens misslyckade dialog mellan ländernas utrikesministrar är läget fortsatt spänt och framtiden oviss.

Trots protester från omvärlden och bedjande om respekt från Colombias president Juan Manuel Santos stänger Maduro nu den andra gränsövergången i ordningen mot Colombia: passagen vid Paraguachón i delstaten La Guajira i norr. Beslutet får svåra konsekvenser för det stora antalet colombianer och venezolaner som nu fastnat på fel sida om gränsen. Handlingarna är en del av den omdiskuterade venezolanska poliskampanjen för eliminering paramilitarism och kriminalitet: Operación de Liberación y Protección del Pueblo (OLP).

Internationella organisationer menar att åtgärden kränker deras mänskliga rättigheter.

- De vägrar att låta oss komma in i vårt eget land. Vi kommer att behöva sova här på bron, eller försöka ta oss illegalt över floden, säger en förtvivlad Colombiansk kvinna till Sveriges Radio.

I en video från den colombianska TV-kanalen Caracol brister en annan kvinna ut i gråt:

- Min man är döende på andra sidan gränsen. De låter mig inte passera, så jag kommer inte att hinna tillbaka innan han dör.

Långdragen konflikt
Den första gränsövergången stängdes den 21 augusti i västra delen av Venezuela, efter att tre personer från det venezuelanska försvaret skadats allvarligt i en skottlossning i staden Táchira. Gärningsmännen var enligt Venezuelas regering paramilitärer och smugglare. Maduro menar att dessa olagliga aktiviteter är grunden till de ekonomiska och sociala problem som landet står inför.

- Smugglingen av billig mat och bensin till Colombia måste få ett slut, utropar Maduro på en presskonferens inför jublande åskådare.

I en artikel i New York Times presenterar Venezuelas regering det som den anser vara sanningen om konflikten. Att de stängt gränserna för att skydda sina medborgare. Den colombianska paramilitarismen, narkotikahandeln och smugglingen av råvaror över gränsen håller enligt dem nämligen på att undergräva Venezuelas ekonomi och är en stor anledning till landets brottslighet.

Eftersom Venezuelas växelkurs är statligt kontrollerad kan både venezuelaner och colombianer tjäna pengar på att smuggla subventionerade varor över till Colombia, där de kan sälja dem mycket dyrare.
 

Valstrategi enligt oppositionen

Enligt den venezolanska oppositionen är detta resonerande nonsens och syftar endast till att vinna popularitet i presidentvalet i december.

- Det är en show för att generera en gemensam fiende eftersom vi är mitt i valkampanjen i Venezuela och regeringen vet att den kan förlora, argumenterar César Pérez Vivas, Ex-gobernören av Tachira, i BBC Mundo.

Colombias president, José Manuel Santos, menar vidare att Venezulas problem inte har någonting med Colombia att göra.

- Alla de oskyldiga barn, kvinnor och äldre som blir deporterade mot sin vilja kan inte ges skulden för Venezuelas statliga problem, säger han i sitt presidenttal från den 1 september.  
 

Resultatlös dialog

Det nuvarande läget är fortsatt spänt mellan länderna och ingen lösning syns i sikte.  Venezuela har sedan skottlossningen i augusti deporterat tusentals colombianer som befunnit sig i landet utan papper. Enligt FN:s senaste undersökning uppgår talet drabbade Colombianer nu till nästan tjugo tusen. 1482 personer har fått lämna landet genom deportering och resten sägs ha flytt frivilligt av rädsla för att bli bortförda.

I lördags träffades ländernas utrikesministrar Delcoy Rodrígues och María Angela Holguín i Ecuador för att förhandla, men utan positiva resultat. Enligt tidningen Voz de América lämnade båda bordet utan att ha nått en överenskommelse. I lördagens utgåva av den spanska tidningen El país står istället att Maduro håller på att planera för fyra ytterligare avspärrningar.  

Text: Linda Fagrell, frilansskribent
Foto: Wilsanmo/Wikimedia Commons