Fyra röster om valet i El Salvador

I söndags hölls det val i El Salvador vilket resulterade i att det kommer att hållas en andra valomgång 9 mars där FMLN och Arena tävlar om regeringsposten. Latinamerika.nu:s utsände pratade i måndags med fyra personer på San Salvadors gator för att höra deras reflektioner på valresultatet och vad som är de viktigaste valfrågorna för dem.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"69662","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"255","typeof":"foaf:Image","width":"200"}}]]

Silverio Quintanilla, 50 år, Försäljare

Vad innebär detta valresultat för dig och för El Salvador?
Jag tycker resultatet innebär ett tydligt avståndstagande från den typen av projekt som gynnar en liten grupp mäktiga människor och exkluderar den fattiga befolkningen. Folket vill inte ha korruption, de vill att det ska finnas transparens och att statens tillgångar används i samhällets tjänst. 

Vad var den viktigaste valfrågan för dig?
Jag tycker den viktigaste valfrågan är utbildningen. Samhällen med bra utbildning genererar bättre möjligheter för folket, det bidrar till att minska fattigdom och öka livskvaliteten för befolkningen.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"69663","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"258","typeof":"foaf:Image","width":"200"}}]]

Ernestina Blanco de Lozano, 58 år, Hemmafru, men säljer även tortillas (majsbröd)

Vad innebär detta valresultat för dig och för El Salvador?
Om vi alla var tänkande människor så skulle FMLN ha vunnit i första valomgången. De som inte gick och röstade är passiva och förstår inte vårt lands verklighet. Men för mig var valet ändå en triumf för FMLN. De som gick och röstade på dem visste vad de gjorde.

Jag skulle vilja att man gjorde en lag som gör det obligatoriskt att rösta. Man skulle kunna få en markering att man röstat på ID-handlingen och detta märke skulle kunna vara ett krav för att genomföra vilket rättsligt förfarande som helst (53% av befolkningen röstade, reds. anmärkning).

Vad var den viktigaste valfrågan för dig?
Utbildning och program som är till för att stödja barnen med till exempel skoluniformer, skor, skolmaterial och programmet "Mjökglaset". Även stödet till äldre och till småbrukare. Under Arenas år så fanns det inga sådana program. Nu med FMLN så bryr man sig även om de äldre och de fattigare småbrukarna. Med stödet till småbrukarna har man även lyckats sänka priset på basvaror som majs, bönor och ris.
Jag har gjort och sålt tortillas (majsbröd) i 23 år och tillsammans med min man hjälpt våra barn att lyckas. Min äldsta son lämnade dock landet eftersom här inte finns några möjligheter till jobb. Jag tycker att det är viktigt att förbättra utbildningen i landet för att ungdomarna ska få mer möjligheter att hitta ett bra jobb istället för att måsta emigrera.
Jag är nöjd med dagens regering och jag hoppas att de sitter kvar i 20 eller 25 år till så att förändringarna de påbörjat kan fortsätta.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"69664","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"240","typeof":"foaf:Image","width":"200"}}]]

Nelson Alberto León, 51 år, Engelskalärare

Vad innebär detta valresultat för dig och för El Salvador?
Jag tycker det återspeglar en törst efter makt av de stora partierna som tävlar om att dra i trådarna i detta samhälle. Men de vill egentligen inte ändra systemet utan är mest ute efter att vårda sina egna intressen. Det kommer innebära små förändringar, men inte tillräckligt. 

Vad var den viktigaste valfrågan för dig?
Förbättring av pensionerna och stöd för personer över 40 år att hitta ett arbete. Nuvarande pensionerna är miserabla och det finns massvis av personer över 40 som fortfarande är produktiva men har svårt att hitta ett jobb. Därför behövs stöd till detta.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"69665","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"262","typeof":"foaf:Image","width":"200"}}]]

Julissa Steffany Flores Marroquín, 19 år, Student

Vad innebär detta valresultat för dig och för El Salvador?
Jag tycker att FMLN har bra förslag och har gjort ett bra arbete i valkampanjen.
Jag la ingen vikt vid Arenas kampanj eftersom en klasskamrat på mitt universitet, som är aktivist i Arena, rekryterade ungdomar genom att betala dem för att delta i reklam i valkampanjen.

Vad var den viktigaste valfrågan för dig?
Utbildningen. Om ungdomarna inte lyckas med den kommer det inte vara möjligt att hitta ett bra jobb. Jag pluggar till Psykolog, och jag hoppas att jag i framtiden kommer vara till nytta för samhället och hjälpa andra att överkomma sina problem. Det är på grund av det som jag tycker att utbildning är så viktig.

 

Text: Anna Nylander, Latinamerikagrupperna
Reporter och Fotograf: Walter Guardado, Latinamerikagrupperna

Här kan du läsa mer om Valet i El Salvador
 

Fakta

Söndagen den 2 februari hölls det presidentval i El Salvador. För att vinna i första valomgången krävs 50% av rösterna. Om ingen av kandidaterna får 50% går man vidare till en andra valomgång där de två kandidaterna med flest deltar.

I söndagens val blev valutgången:

FMLN, Salvador Sánchez Cerén: 48.93 %
Arena, Norman Quijano: 38.95
Unidad, Antonio Saca: 11,44%

Den 9 mars hålls den andra valomgången där Salvador Sánchez Cerén och Norman Quijano ställs mot varandra.

53 % av befolkningen röstade i valet.