Fusion av fiskproducenter hotar arbetares rättigheter

Aqua boy, en av fiskebåtarna som arbetar för Marine Harvest. Foto: JMB/Wikimedia Commons

Det norska företaget Marine Harvest blir i och med sin sammanslagning med chilenska Aqua Chile världens största producent av odlad lax och helt dominerande på den chilenska marknaden. Aqua Chile är känt för sin antifackliga policy och kritiker menar att fusionen utgör ett hot mot arbetarnas rättigheter.

Det kombinerade företaget beräknas få ett värde på 1800 miljoner dollar med kontroll över 21 procent av världsmarknaden. Tillsammans beräknas det norsk-chilenska företaget få en årlig produktion på 290 000 ton lax och 25 000 ton tilapia.

Chile är idag ett av de viktigaste länderna när det gäller produktion och global expansion för det transnationella företaget Marine Harvest.

I en intervju i tidningen El Mercurio uttrycker Victor Puchi, ordförande för Aqua Chile och den chilenska delen av sammanslagningen, sin oro för arbetslagsreformen som för tillfället diskuteras i det chilenska parlamentet. Reformen skulle ersätta den nuvarande lagstiftningen som är kvar sedan Pinochets militärdiktatur och innebär bland annat att det blir ett förbud mot att ersätta arbetare i strejk, och att fackets möjligheter att förhandla och utkräva information av arbetsgivaren ökar.

– Den stora fördelen vi haft på den internationella marknaden är vår stora kapacitet att bearbeta och framställa produkter. Förslaget man nu arbetar på ser vi som något som potentiellt skulle kunna skada industrin.

Victor Puchi, avfärdar vidare facket som enda representant för arbetarnas intressen och stödjer företagets rätt att ersätta strejkande arbetare.

– När man överlämnar all makt till facket, som bara representerar en liten del av alla arbetare, inskränker man friheten för resten, och skapar en atmosfär av påtryckningar istället för konfliktlösning. Konsekvenserna av ett förbud mot att ersätta strejkande arbetare kan bli mycket allvarliga. På den internationella marknaden skulle vi kunna vara förlorade.

Arbetarna oroliga

Javier Ugarte, ledare för arbetarnas fackförbund på Marine Harvest säger till tidningen El Llanquihue att företaget inte officiellt tillkännagett sammanslagningen med Aqua Chile för facket.

– Vi har inte fått någon som helst information vare sig från verkställande direktör eller från avdelningen för human resources.

Den facklige ledaren tillägger att nyheten om sammanslagning skapat oro bland de anställda.

– Det orsakar nervositet, eftersom sammanslagningar alltid medför konsekvenser såsom uppsägningar, men jag vet inte om det kommer att gälla Aqua Chile eller Marine Harvest.

Anklagas för mutor

Aqua Chile är dessutom på tapeten i den chilenska debatten då de är ett av en lång rad företag som enligt avslöjanden finansierat politikers kampanjer och partier. Detta har skapat stor debatt på grund av ett flertal fall av skattefusk och mutor från företag till politiker i utbyte mot stiftning av fördelaktiga lagar. I intervjun med El Mercurio erkänner Victor Puchi att Aqua Chile ”bidragit inom ramen för vad som är tillåtet”, till politiker som är insatta i företagets verksamhet.

– Men vi har aldrig kommit på tanken att denna typ av bidrag skulle ge oss rätt att be om gentjänster, hävdar han.

Text: Juan Carlos Cárdenas, Ecoceanos.cl
Översättning och bearbetning: Kajsa Jansson, frilansskribent

 

Fakta

Sammanslagningen i siffror:

Fusionen av Aqua Chile och Marine Harvest tillåter Marine Harvest att än mer befästa sin position som världsledande inom den intensiva monoproduktionen av lax, med ett börsvärde på 6 000 miljoner dollar. Med Aqua Chile inkluderat stiger denna summa till 6 700 miljoner dollar. Vilket överstiger konkurrenter som Leroy, Cermaq och Salmar vilka värderas till omkring 2 000 miljoner dollar vardera.

Aqua Chiles aktieägare kommer att förbli ägare av 57,2 procent av aktierna i det nya bolaget medan Marine Harvest får de resterande 42,8 procenten. Överenskommelsen innebär dock att det efter den 15 juni 2016 blir möjligt för Marine Harvest att ta över så mycket som 55 procent av Aqua Chile, samtidigt som de tar över företagets skuld på 65 miljoner dollar.