Fredlig ockupation avslutades

*Mitt på dagen måndagen den 20 oktober avbröts den veckolånga fredliga ockupationen av MR-ombudsmannens kontor i staden Quibdó efter att organisationen Asociación Orewa och berörda myndigheter undertecknat en överenskommelse.*

På morgonen den 20 oktober lyftes ett skrivbord ner från övervåningen av MR-ombudsmannens kontor och placerades på trottoaren nedanför. En hög med vita plaststolar lyftes ut genom dörren och radades upp runt bordet. I och med dessa förberedelser var man redo att ta emot de personer som var kallade för att underteckna dokumentet som stötts och blötts under de senaste dagarna.

När de sista personerna skrivit under överenskommelsen hördes spontana jubelrop samt applåder och många personer drog en suck av lättnad och av utmattning. De före detta ockupanterna åt av lunchen som kokats i stora metallgrytor över öppen eld på gatan utanför MR-ombudsmannens kontor innan de återvände hem till sina samhällen, majoriteten belägna på svårtillgängliga platser mitt ute i regnskogen.

- Om de lyckas uppfylla löftena som finns i dokumentet, då blir vi nöjda, säger Jorge Cárdenas, styrelsemedlem i Asociación Orewa, som samlar ursprungsfolk från hela Chocóprovinsen

*Ord mot ord*
Problemet i provinsen Chocó har nämligen inte tidigare varit att myndigheterna varit ovilliga att ge löften, snarare har svårigheterna handlat om att uppfylla de uppsatta löftena. Ord står mot ord. Politikerna hävdar att de ekonomiska resurserna saknas medan det civila samhället menar att det är politisk vilja som saknas och att det är de lokala politikerna som stoppat pengarna i sina fickor och madrasser.

Ursprungsfolken i Chocó, med organisationen Asociación Orewa i spetsen, valde att ockupera ett kontor tillhörande ett av de kontrollorgan som existerar i Colombia, MR-ombudsmannen, just för att de ansåg att inrättningen inte fyllt sin övervakande och kontrollerande funktion. Bland annat menade man att tillräcklig press inte hade satts på de ansvariga efter de förhandlingar som pågick förra året under april och maj månad, framtvingade av en fredlig ockupation av länsstyrelsens byggnad under två veckors tid.

Det slutgiltiga dokumentet som undertecknades den 20 oktober innehåller inga pretentiösa eller onåbara löften utan rör främst grundläggande rättigheter som tillgång till adekvat sjukvård och utbildning. Ett löfte handlar exempelvis om att man ska bygga nya, och reparera redan existerande, skolbyggnader.

*Oro för våldsam utveckling*
I sitt avslutningstal påpekade Asociación Orewas ordförande, Jorge Luis Querágama, att organisationens medlemmar inte avslutat sin protest i och med att man lämnat MR-ombudsmannens lokaler. Man kommer att fortsätta följa utvecklingen både lokalt och nationellt och är redo att agera om situationen så kräver. Querágama passade dessutom på att uppmärksamma och uttrycka sin oro över den våldsamma utveckling som protesterna i grannprovinserna tagit. Antalet skadade varierar beroende på vilken källa man väljer att lyssna på, men uppskattningsvis handlar det hittills om minst ett dödsfall och över hundra skadade.

Risken är dessutom stor att protesterna kommer skörda ytterligare offer, för i resten av landet går saker och ting inte lika lugnt till som i Quibdó. Enligt veckotidningen Semana inleddes på tisdagen den 21 oktober en marsch med över 12 000 deltagare i Piendamó i provinsen Cauca. Fler och fler personer sluter upp längs vägen och målet är inledningsvis satt till landets näst största stad, Cali. Ledare för manifestationen säger att de kan tänka sig att gå ända till huvudstaden Bogotá "om presidenten inte bemödar sig att komma dem till mötes".

Ursprungsfolken i Colombia har utsett oktober månad till ”motståndets månad”. Genom en rad fredliga aktioner vill man uppmärksamma allmänheten på den diskriminering som ursprungsfolken utsätts för. Förutom krav på regeringen att respektera ursprungsfolkens autonomi och rätt till territorium, kräver man att Colombia skriver under FN:s deklaration om ursprungsfolkens rättigheter som antogs i september förra året. Det enda latinamerikanska landet som valde att inte undertecknade deklarationen var just Colombia.

_Emma Sjöblom_
_Fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Chocó, Colombia_